Låna och så. Lämna tillbaka efter skörd. Så går det till på fröbiblioteket i Lost Creek. Foto: SVT

I USA kan man låna fröer på biblioteket

Publicerad

Det är vår, det är dags att plocka fram de gröna fingrarna. Med andra ord – dags att så. Och det betyder för det mesta ett besök i butiken för inköp av diverse fröpåsar. Men på allt fler platser i USA går man numera i stället till biblioteket.

Det bästa lilla biblioteket i hela Amerika ligger i Lost Creek, en liten by mellan bergen i West Virginia. Det heter Southern Area Library och den fina utmärkelsen vann biblioteket 2013.

Här kan man låna mer än bara böcker. Sedan förra året finns det också en fröavdelning på biblioteket. Ett par plastlådor fulla med fröpåsar – olika sorters blommor, grönsaker och örter. Man lånar på våren och lämnar tillbaka efter skörden på hösten.

Sprunget ur protest

Det började på västkusten i USA för några år sedan, som en protest mot de stora bolagens patentfröer. Nu har fröbiblioteken sprittt sig runt om i landet, även till Lost Creek. Initiativtagaren här heter Valerie Dunlevy, och hon tycker det är viktigt, att fröerna inte kostar något.

– Precis som med böcker, ska man kunna gå till biblioteket, när man inte har råd att köpa, säger hon och fortsätter:

– Det handlar om information och utbildning. Vi vill att alla ska lära sig odla, veta varifrån maten kommer och komma ut, bort från datorn. Vi ska nu starta kurser för att alla intresserade också ska lära sig att samla in fröer, så att vi verkligen kan få det hela att cirkulera.

Anpassade till klimatet

Vid biblioteksdisken står K. Alsbrooks och bläddrar i frökatalogen. Där finns bilder på alla blommorna och grönsakerna och tydliga anvisningar för sådd och skörd. Hon fastnar för skallerormsbönorna, som är lätta att odla här i West Virginia och som ger en bra skörd.

– Fröerna som finns till utlåning här är speciellt utvalda för att passa vårt klimat och vår jordmån. Det är det som är det bästa, att man vet varifrån fröerna kommer, och att de inte är genmodifierade.

– Fröbiblioteket har gjort att jag har börjat odla mer än tidigare. Framför allt vågar jag exprimentera mer nu, när det inte kostar något.

God odlarlycka

K. fyller i vilka fröer hon vill låna på speciella blanketter, som hon lämnar fram tillsammans med sitt lånekort. Sedan går allt till som vanligt på ett bibliotek. Skillnaden är att hon får små fröpåsar med sig hem i stället för böcker.

Och avskedshälsningen från bibliotekarien Mary Stenger handlar inte om god läsning, utan om den förestående sådden.

– Lycka till med odlingen!

Se Lisa Carlssons reportage ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.