Foto: AP

Prognosen: Skottland röstar nej

Uppdaterad
Publicerad

Skottland har röstat nej till självständighet, enligt BBC:s prognos. När 26 av 32 län rapporterat leder nej-sidan med 54 procent.

Flera små distrikt är färdigräknade, och nej-sidan har ett övertag. Men ett färdigt resultat dröjer.

Länet Clackmannanshire i centrala Skottland var först ut att redovisa ett resultat. Där vann nej-sidan med 54 procent mot 46 för ja-sidan. Valdeltagandet var över 88 procent, rapporterar BBC.

Shetlandsöarna säger nej med liknande siffror som på Orkney. Totalt leder därmed nej-sidan nu med ungefär 39 000 röster mot 26 000 för ja. De tre första länen är emellertid väldigt små och motsvarar tillsammans inte ens två procent av det samlade antalet röstberättigade.

Skottland röstar om självständighet

Det femte länet som rapporterade var det jämnaste hittills. I Inverclyde skilde det mindre än 100 röster. Nej-sidan vann knappt med 50,1 procent mot 49,9 för självständighetsivrarna.

Rösträknandet drar ut på tiden

Från flera andra län rapporteras i BBC:s tv-sändningar om att rösträknandet drar ut på tiden mer än väntat, på grund av det höga valdeltagandet.

Resultaten rapporteras löpande, men de stora städerna Aberdeen, Glasgow och Edinburgh väntas inte bli färdigräknade förrän mellan klockan sex och sju svensk tid på fredag morgon. De representerar 25 procent av väljarna.

Högt valdeltagande

I Glasgow förekom rapporter om röstfusk. Det ska röra sig om ett tiotal fall där personer försökt rösta mer än en gång, rapporterar Sky News.

Enligt BBC har alla röstsedlar i de misstänkta fallen sorterats ut och ska överlämnas till polisen.

Valdeltagandet väntas bli högt. På Orkney, som var först ut att rapportera valdeltagande, var andelen 84 procent, enligt BBC.

Förre brittiske utrikesministern David Miliband skrev på Twitter att det var ”underbart” att höra om valdeltagande på 80-90 procent. ”Skottarna har givit oss alla en lektion i demokrati”, skrev han.

Finansiell oro dämpades

Efter att nej-sidan under lång tid ha haft en betryggande ledning, såg det i slutet av juli ut som om ja-sidan kommit ikapp och som en reaktion på detta föll flera aktier i företag med stark koppling till Skottland och det brittiska pundet tappade i värde mot dollarn.

Sedan dess har nej-sidan kommit tillbaka i ledningen och med den har också aktiekurserna i flera brittiska företag åter stigit. Marknaden tycks räkna med ett nej och kan i så fall dra en lättnadens suck.

Självständighet en Pandoras ask

Och det finns fler än finansmarknadens aktörer som har anledning att andas ut om skottarna röstar nej till självständighet och väljer att bli kvar i Storbritannien.

På många håll i Europa och i övriga delen av världen finns mer eller mindre starka nationalistiska strömningar som hotar att spränga sönder de existerande nationerna.

Om Skottland på ett ordnat sätt skulle lämna Storbritannien är många rädda för att det skulle bli som att öppna en Pandoras ask – det skulle skapa ett vägledande exempel som ytterligare kan underblåsa minoriteters kamp för nationell självständighet i dessa länder. För Europas del gäller det främst Belgien, Italien och Spanien.

Den spanska regionen Katalonien förbereder en folkomröstning i november liknande den skotska, men i strid med centralregeringen i Madrids vilja.

– Det här är en fantastisk fest för demokratin. Hela Europa tittar på Skottland i dag och den 9 november hoppas vi att det blir vår tur, säger 46-årige katalanen Xavi som tagit sig till Edinburgh för att demonstrera.

Frankrikes president Francois Hollande varnade i dag för konsekvenserna av ett självständigt Skottland:

– Efter ett halvt sekels uppbyggande av Europa riskerar vi att hamna i en tid av nedmontering. Den skotska folkomröstningen . . . kan inte bara avgöra Storbritanniens framtid, utan också Europas, varnade Frankrikes president François Hollande på en presskonferens i Paris i dag.

Oro också i Asien

Kina och Ryssland har sina egna skäl till att vilja stävja alla tendenser till separatism inom sina gränser. Också Indien – en gång koloniserat av Storbritannien – önskar måhända aningen paradoxalt att Storbritannien förblir en enhet. 

När Indiens utrikesminister Sushma Swaraj fick frågan om Skottlands självständighet svarade hon:

– Gud förbjude att Storbritannien skulle falla sönder.

Hon korrigerade sig senare och sade att det förstås är upp till skottarna själva att bestämma hur de vill göra.   

Rekord i valdeltagande

Hela 97 procent av de röstberättigade har registrerat sig för röstning. Det är en rekordsiffra, som betyder att man kan vänta sig ett mycket högt valdeltagande.

I förra parlamentsvalet 2010 hade Skottland ett valdeltagande på 64 procent. Då blev valet färdigräknat klockan halv åtta på morgonen.

Valmyndigheten påpekar dock att dåligt väder eller andra trafiksvårigheter kan försena resultatet. En del av valurnorna ska transporteras långa vägar med bil, båt eller flyg till röstsammanräkningsställena.

Frukostthriller väntar

Någon exakt tid för när beskedet om valresultatet kommer har inte givits. Det enda som är sagt är att det blir ”vid frukostdags”.

Och säckpiporna som ljuder natten lång mellan Edinburghs gränder lär garanterat höras både till London och ut över världen och kommer säkert att hålla fler än bara den brittiske premiärministern David cameron vaken långt fram på småtimmarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottland röstar om självständighet

Mer i ämnet