Barack Obama i Vita Huset i går. Foto: TT

Långsiktig strategi mot IS saknas

Publicerad

USA:s president Barack Obama har ännu ingen strategi för att bekämpa den extrema terrorgruppen Islamiska staten på lång sikt.

Han anser att det behövs en regional strategi som omfattar både sunni- och shiamuslimer.

På en presskonferens i Vita huset sade Obama att hans främsta prioritering nu är att tvinga tillbaka IS efter de framryckningar som gruppen lyckats göra i Irak och Syrien. Men det finns planer på nära förestående flyganfall i Syrien, enligt Obama.

Skickar John Kerry

Han ska sända utrikesminister John Kerry till Mellanöstern för att få till stånd en koalition tillsammans med regionala partner mot IS.

IS-jihadisternas senaste aktion var att sätta eld på tre oljekällor i norra Irak sedan de tvingats till reträtt i strider med kurdiska styrkor, uppger Iraks statliga oljebolag.

IS tog över Ain Zalah-fältet i början av månaden, men enligt kurdisk befälhavare har jihadisterna nu tryckts tillbaka från flera byar i området.

Gruppen tros tjäna stora pengar på att sälja olja från fält som den kontrollerar.

Strider söderut

Drygt 30 mil söderut har irakiska armén återtagit flera byar på vägen mot staden Amerli, som belägras av IS sedan två månader tillbaka. Utöver armén har även shiitiska milisgrupper samlats för ett gemensamt anfall mot IS.

Iraks FN-ambassadör Nickolaj Mladenov har vädjat om hjälp till de huvudsakligen turkmenska invånarna i Amerli och varnat för en förestående massaker. De är i fara både på grund av sin tro och för att de har gjort motstånd mot IS.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.