Valdis Dombrovskis Foto: Scanpix

Lettlands premiärminister avgår

Uppdaterad
Publicerad

Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis avgår, meddelas i dag

Beskedet kommer bara en vecka efter det katastrofala raset i ett köpcentrum i huvudstaden Riga, där mer än 50 människor omkom.

I ett uttalande säger Dombrovskis att landet i nuläget behöver en regering som har stöd i parlamentet för att hantera katastrofen i Riga.

Presskonferens klockan 15:00

Premiärminister Dombrovskis ska hålla en presskonferens klockan 16 lokal tid (15 svensk tid), uppger talespersonen Martins Panke till Reuters.

Regeringen har kritiserats efter husraset i Riga i förra veckan. Enligt Panke ska premiärminister Dombrovskis ge sina skäl till avgången på presskonferensen.

Euron ska strax införas

Avgången kommer bara veckorna före det att Lettland, vid årsskiftet, inför euron som valuta – trots ett utbrett motstånd i befolkningen.

Den baltiska nationen, vars finansmarknad domineras av svenska storbanker, har sedan hösten 2008 tagit sig ur en djup statsfinansiell kris och blivit en av de snabbast växande ekonomierna i EU.

Premiärminister Valdis Dombrovskis har av många bedömare på senare år lyfts fram som en förebild när det gäller krishantering.

”Ganska oväntat”

Opinionstrycket för att någon i Lettland tar politiskt ansvar för katastrofen har byggts upp de senaste dagarna, enligt professor Daunis Auers, statsvetare vid Lettlands universitet i Riga.

– Men detta var ganska oväntat, att han meddelar att han avgår. Dombrovskis har lett landet så länge, jämfört med hur länge lettiska premiärministrar traditionellt har suttit vid makten, säger Auers till TT.

Dombrovskis har varit premiärminister sedan 2009, vilket kan jämföras med regeringsombildningar i Lettland årligen under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet.

Auers räknar nu med att det bildas en ny koalitonsregering mellan de lettiska center-högerpartierna i landets parlament. Något nyval är inte aktuellt.

– Enligt Lettlands grundlag får man inte ha nyval om det är mindre än ett år sedan eller till ett val. Och nästa parlamentsval är planerat till oktober 2014, säger han.

Oklart vem som kan efterträda

Det väntas inte bli några stora kast politiskt eller ekonomiskt trots avgången, enligt Daunis Auers.

– Alla stora beslut för de närmaste månaderna har fattats. Lettland kommer ansluta sig till eurozonen och budgeten för 2014 har redan godkänts. Så det finns gott om tid att bilda en ny regering som håller fram till valet i oktober nästa år, säger han.

TT: Vem tror du tar över efter Dombrovskis?

– Problemet är att det inte finns någon nummer två bakom Dombrovskis. Han har helt dominerat lettisk politik sedan han tillträdde 2009. Det finns ingen uppenbar kandidat.

Fakta: Valdis Dombrovskis

Lettlands premiärminister Valdis Dombrovskis, född 1971, leder det konservativa partiet Enhet (V).

Han har varit premiärminister i tre lettiska regeringar sedan mars 2009 och spelade en avgörande roll i den politiska hanteringen av de svenska storbankerna Swedbanks och SEB:s allvarliga problem i Baltikums finanskris.

Han var Lettlands finansminister 2004-2009 och ledamot av EU-parlamentet 2004-2009.

Lettlands parlament, saeima, består av en kammare med 100 ledamöter. Mandatperioden är fyra år och nästa allmänna val äger rum i oktober 2014.

Lettland är en parlamentarisk demokrati, med en president som statsöverhuvud.

Källa: Nationalencyklopedin (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.