Foto: TT

Liberia stänger alla skolor för att stoppa ebola

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagskvällen meddelade Liberias regering att alla landets skolor skulle stängas för att stoppa den snabba spridningen av sjukdomen.

Säkerhetsstyrkor runt om i landet har fått order om att driva igenom de nya åtgärderna, som också innebär att alla statsanställda som inte sitter på nyckelpositioner tvingas stanna hemma från jobbet i 30 dagar, det rapporterar Reuters.

Utbrottet av ebola i Västafrika är det värsta sen viruset upptäcktes på 70-talet. Minst 1.200 personer har smittats och mellan 650 och 700 personer har rapporterats döda.

Ebolautbrott

Extra EU-miljoner

På onsdagen kom beskedet om att EU sätter in 18 miljoner kronor i extra resurser för att bekämpa ebola i Västafrika. Ett välkommet tillskott då det finns en utbredd misstro mot sjukvården bland många afrikaner

– Isoleringen ute på landsbygden leder till okunskap och ryktesspridning, säger sjuksköterskan Anja Wolz som jobbar i Kailahun i Sierra Leone till TT.

– Många litar inte på sjukvårdspersonal, vissa oroar sig för att skickas till ebolasjukhuset om de kommer in med vanlig feber, och andra tror inte ens att ebola existerar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet