Liberia vinner kampen mot ebola

Uppdaterad
Publicerad

Ebolaepidemin i Västafrika bromsas alltmer. I Liberia har de flesta regionerna inte registrerat några nya fall på tre veckor.

Omkring ett år efter det att de första ebolafallen registrerades i Guinea i Västafrika verkar kampen mot den dödliga virusepidemin nu ha nått ett genombrott.

I Sierra Leone, det land som haft svårast att stoppa spridningen, registrerades det senaste dygnet 16 nya ebolafall i hela landet, uppger världshälsoorganisationen, WHO. Det är det lägsta antalet fall sedan de allra första veckorna av epidemin.

Ebolautbrott

Sierra Leone avvaktar ännu ett tag med att öppna landets skolor.

Skolor öppnar

I Liberia kommer än mer glädjande rapporter. I 12 av 15 regioner har inga nya ebolafall registrerats på tre veckor och i de tre regioner som fortfarande drabbas registreras ytterst få fall, rapporterar tidningen Front Page Africa som citerar den ansvarige för ebolabekämpningen i landet.

Liberia planerar att öppna landets skolor i februari. I Guinea slår skolorna upp portarna på måndag. Guinea rapporterar det lägsta antalet nya fall sedan augusti.

Behov av långsiktigt stöd

Även om situationen ljusnar understryker WHO att de eboladrabbade länderna kommer att behöva stöd under lång tid framöver.

FN-sändebudet David Nabarro säger att ”det trots framgångar fortfarande finns krisområden som uppstår i nya områden och att det sannolikt finns många fall som inte upptäcks”.

Total har ebolaviruset, som sprids via kroppsvätskor, krävt över 8.400 människoliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet