Foto: TT

Liftande robot framme vid målet

Uppdaterad
Publicerad

En pratsam robot med ett led-upplyst leende har nått sin destination efter att ha liftat mer än 600 mil tvärs över Kanada.

HitchBot skickades ut på färden av universitetsprofessorerna Frauke Zeller och David Smith i slutet av juli, som ett socialt experiment. De ville utröna relationerna mellan människa och teknik.

– Det här projektet vänder upp och ner på vår rädsla för tekniken och ställer frågan: Kan robotar lita på människor? sade Zeller till AFP när resan startade.

Har fiskat och campat

Och roboten verkar ha kommit bra överens med dem som plockat upp den hemmabyggda liftaren. Bilder på Twitter visar hur HitchBot färdats över landet, campat, fiskar, gästat ett bröllop och en indiansk pow-wow.

Nu ska forskarna analysera kommentarerna på sociala medier för att se vilka slutsatser de kan dra av folks attityd till robotar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.