Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M). Foto: Scanpix

Bildt: Vi är beredda att bistå Norge

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringen är beredd att bistå Norge om det finns ett behov från deras sida. Det säger utrikesminister Carl Bildt (M).

Bildt (M) säger till SVT Nyheter att han har varit i kontakt med Norges utrikesminister Espen Barth Eide och sagt att Sverige är beredda att bistå om det finns behov från Norges sida.

– Det är ett synnerligen allvarligt läge, säger han.

Gisslandrama i Algeriet 2013

Regeringen hoppas också kunna bidra med ett tiotal militära instruktörer till den långsiktiga insats som EU planerar för att bygga upp säkerhetsstrukturerna i Mali.

Norge: Ta hänsyn till gisslans liv

Norska myndigheter uppmanar Algeriet att i första hand ta hänsyn till gisslans liv.

– Det är budskapet jag förmedlade till min motpart i Algeriet, att gisslans liv ska sättas främst, säger utrikesminister Espen Barth Eide till NTB.

– Gisslan och gisslantagare finns på insidan och algeriska styrkor på utsidan. Både gisslan och gisslantagare tycks vara inlåsta tillsammans, och det är det som gör situationen så komplex, fortsätter Eide.

Statoil: Det är mycket allvarligt

Statoils koncernchef Helge Lund höll på morgonen en presskonferens om gisslandramat i Algeriet. Han inledde med att berätta att gisslansituationen i Algeriet fortfarande är olöst och mycket allvarlig.

– All vår kraft är fortsatt riktad mot  att få hem våra medarbetare tryggt och att ge den stöd och hjälp vi kan till de berörda, säger Statoils koncernchef Helge Lund på presskonferensen.

– Jag kan bekräfta att vi har ökat beredskapsnivån på andra Statoil-anläggningar, säger Lund.

Han säger att alla de 17 Statoilanställda är erfarna medarbetare som jobbat länge i regionen. Fem av dem är i säkerhet medan 12 fortfarande befinner sig i en pågående gisslansituation.

Produktionen vid anläggningen är stoppad.

”Det känns för avlägset”

SVT:s reporter Fredrik Önnevall, på plats i Oslo, har talat med flera norrmän under dagen. För många av dem verkar kidnappningsdramat – ett av de allvarligaste som drabbat Norge någonsin – inte riktigt ha sjunkit in.

– Man trodde ju att det skulle vara ett land i kris, men så är det inte just nu. Det känns för avlägset. Möjligen förändras det efterhand som fler vittnesskildringar kommer fram. Då kanske det blir lättare att ta till sig, säger han.

Anhöriga får hjälp

Flera norska anhöriga till gisslan tillbringar nu natt och dag på ett center för dem som har upprättats utanför centrala Bergen, rapporterar NTB. De får hjälp av vårdpersonal och hålls undan från massmedier. Flera Statoil-chefer, bland dem vd Helge lund, väntades till centret på torsdagen.

Statoil har i samråd med norska myndigheter inte gått ut med upplysningar om de drabbade norska medarbetarna. I flera kommuner har det upprättats krisgrupper för att hjälpa familjerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandrama i Algeriet 2013

Mer i ämnet