Foto: Scanpix

USA snodde svenska vintern

Uppdaterad
Publicerad

Den kalla luften ligger som regel över Nordpolen och sträcker sig just nu i ett band ner över den amerikanska östkusten. Därmed finns det inte nog med kall luft för att ge svensk vinter. Än.

– Man kan säg att den kalla luften över Nordpolen är lite som en amöba. Just nu ligger den ner över amerikanska östkusten och sedan norrut över polen ner mot Japan säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Lite förenklat kan man säga att det finns en given mängd kall luft att tillgå, och just nu ligger den inte över Sverige. Det kan med andra ord inte vara kallt överallt samtidigt. I USA har de kalla temperaturerna i kombination med hårda vindar också skapat stora problem.

Deras liv räddades undan kylan

SVT:s korrespondent Stefan Åsberg är just nu i Chicago där han bland annat besökt Pacific garden som är ett härbärge för hemlösa. Där träffade han en hemlös mamma och hennes tre döttrar som berättade att de klarat livhanken unda kylan, tack vare insatsen från den kristna organisationen Pacific garden mission som driver härbärget.

– Problemet här i Chicago är inte bara att det är 25 grader kallt. Det som är farligt är att det blåser och alltså känns mycket kallare, berättar Stefan Åsberg.

– Det här är en stad där det kan vara uppemot 40 grader varmt på sommaren och där det krävs luftkonditionering för att hålla nere temperaturen. Det finns ingen chans att alla hus och hem här ska kunna vara utrustade för att klara svängningar från plus 40 till minus 25 grader, fortsätter han.

Följ vinterns framfart i USA via Webcam

På många håll har myndigheterna varnat boende för att vistas utomhus på grund av den köldeffekt som uppstår när hårda vindar och kalla temperaturer möts. Amerikanerna har dock kunnat följa frostens grepp om landet från en varm plats hemma i soffan genom att logga in på olika webbkameralänkar.

I Boston syns isflaken glida fram under stadens broar, och på Broadway i New York syns glesa skaror av påpälsade människor med huvorna uppdragna huttrande skynda fram längs världens kanske mest kända nöjeskvarter. Temperaturen i New York låg kring minus tio grader nu på morgonen. Normalt ligger temperaturen i januari på mellan -3 och 4 grader Celcius. I Detroit har invånarna kämpat mot snön som fortfarande ligger djup på flera håll.

Atlanta som ligger på samma breddgrader som Bagdad, hade -11 grader nu på morgonen, och minusgrader noterades ända ner i Jacksonville, i norra delarna av Florida.

Varmare i USA, kallare här

Redan i morgon lättar kylan i USA och temperaturerna i New York väntas stiga något för att hamna på plussidan först under torsdagen. I takt med att kylan lämnar USA, blir det dock kallare här hos oss. Till helgen väntas minusgrader i stora delar av landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.