Ljusnande framtid för drive-in-biografer

Uppdaterad
Publicerad

USA:s drive-in-biografer har länge levt osäkert, men tycks nu återigen vara på väg att bli en del av den amerikanska stadsbilden.

Drive-in biografer är en viktig del av den amerikanska populärkulturen, men har länge fört en tynande tillvaro.

Under 1900-talets sista del försvann nästan 90 procent av biograferna och det följande intåget av digitaliserade filmer innebar ytterligare kostnader.

Med hjälp av nostalgi, kampanjer och insamlingar verkar det nu som om drive in-biograferna kommer att överleva.

Nysatsning på drive-in-biograf

Zack Rogers och hans hustru Sydney är ett par som vågat satsa på den gamla drive-in-biografen Fiesta i staden Carlsbad i New Mexico.

Biografen låg länge i malpåse, men nu är allt utbyggt, moderniserat och upprustat både ute och inne på den tillhörande restaurangen.

Pizzan och popcornen och all den andra maten och drycken är viktiga ingredienser i drive-in upplevelsen för besökarna, men även för ägarna, enligt Sydney.

– Filmen lockar hit publiken, men det är det vi säljer inne på restaurangen som ger förtjänsten.

Utvecklingen vänder

Drive-in biograferna började byggas i USA på 30- och 40-talen som en följd av den nya bilkulturen i landet. Fenomenet blomstrade under 50- och 60-talen, men därefter tog det stopp.

Över 4.000 teatrar blev till dagens 400. Kampanjer och insamlingar försöker nu bromsa utvecklingen, och det finns tecken på att den börjar vända.

Enligt Sydney finns det förutom Fiesta-biografen ytterligare två nyöppnade drive-in-biografer i området.

Ung publik

Att döma av publiktillströmningen denna fredag i Carlsbad är biografernas framtid säkrad. Bilkön ringlar sig i flera kvarter, och medelåldern på besökarna tyder på en ljusnande framtid för fenomenet.

Här finns gott om plats, tre dukar och 600 parkeringsplatser, och den stora delen av publiken utgörs av unga par eller familjer som kommer hit flera gånger i månaden.

Enligt den unga pappan Skyler Hayes, som tillsammans med dottern Abcede väntar på att kvällens program ska börja, är drive-in-biografen ett billigt och bra alternativ för barnfamiljer.

– Det blir billigare när man är en hel familj än att gå till en vanlig bio. Och så är man tillsammans och behöver inte oroa sig eller bry sig om alla de andra här inne.

Under kvällen visas en tecknad film, en krigsfilm och en romantisk komedi och Zack Rogers är nöjd med uppslutningen. Det ser ut som om drive-in biografen i Carlsbad kommer att finnas kvar inom en överskådlig framtid.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.