Foto: TT

Löfven skeptisk till EU:s nya fond

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven kom till Bryssel med viss skepsis inför den nya EU-kommissionens paradfråga – en europeisk investeringsfond. Ukraina och Ryssland är den andra stora frågan vid dagens toppmöte.

– Vi måste fortsatt vara tydliga med att Ryssland har ett stort ansvar för situationen i Ukraina, säger Stefan Löfven till SVT på väg in till toppmötet.

– Det är bra om man kan få privata investerare att inte fara runt med pengar i spekulationer utan göra riktiga investeringar i infrastruktur och annat, men investeringsfonden är inte den enda lösningen för att få fart på ekonomin i Europa, sa Stefan Löfven vid toppmötets början.

Paradfråga för EU-kommisisonen

Den nya europeiska investeringsfonden är huvudfrågan när regeringscheferna möts här i Bryssel i dag.

För den nytillträdde ordföranden i EU-kommissionen Jean-Claude Juncker ska fonden visa att EU nu tar steget från tråkiga besparingar och åtstramning till en mer positiv utveckling. Kommissionen hoppas fonden ska ha 315 miljarder euro att investera 2015-2017 och bidra till över en miljon nya jobb.

Lån till ny tunnelbana

– Vi är inte negativa, det är bra att EU försöker göra något, men vi måste ha rimliga förväntningar på fonden, den kan bara vara ett komplement till andra insatser, säger Stefan Löfven .

EU-kommissionens förslag bygger på komplicerade beräkningar. EU-budgeten ska ställa 16 miljarder euro som garantier och Europeiska investeringsbanken ska anslå fem miljarder euro.

Den nya fonden ska med dessa 21 miljarder euro som bas ta lån från privata investerare och pensionsfonder. Med det som kallas hävstångseffekter ska det till slut bli 315 miljarder euro, eller runt 2,9 biljoner svenska kronor. Pengarna ska användas för investeringar inom EU.

Svenska exempel på sådant som kan få lån från den nya fonden är järnvägsbyggen, el-kabel till Finland och tunnelbaneutbyggnad i Stockholm.

Sverige vill hålla igen

– Vi vet inte om kommissionens beräkningar håller, om det går att få fram så många miljarder, men det är värt ett försök, säger Stefan Löfven.

Regeringar i andra länder, framför allt krisländer i Sydeuropa, har större och tydligare förhoppningar på fonden. Stefan Löfven följer här tidigare svenska regeringars försiktiga linje. Eftersom Sverige är nettobetalare till EU-budgeten vill inte Sverige att EU:s samlade utgifter ökar.

Sverige vill skärpa Rysslandskritik

Vid toppmötet ska Ukraina och Ryssland diskuteras. Förberedelser ska göras för ytterligare ekonomiska sanktioner mot Ryssland om inte tecken kommer att den ryska politiken förändras.

Samtidigt träder nu ytterligare sanktioner i kraft som hindrar EU-företag att investera på Krim-halvön som Ryssland annekterat. Reseföretag från EU-länder får inte heller ordna turistresor till Krim.

– Vi vill ha fortsatt enighet i EU om fortsatta sanktioner mot Ryssland, men här blir det säkert mycket diskussion eftersom flera länder vill gå försiktigare fram, förutspådde Stefan Löfven.

EU-toppmötet med regeringscheferna börjar klockan 16 på torsdagen i Bryssel. Det är planerat att fortsätta också på fredag förmiddag, men enligt en del uppgifter kan mötet kanske bli klart sent på torsdagskvällen och avslutas redan då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.