Foto: TT

Löfven (S) vill ha militärinsats i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Partiledarna för socialdemokraterna i fyra nordiska länder vill ha en internationell militär närvaro i Gaza. Dessutom avråder de företag från att handla varor och tjänster producerade på ockuperat område.

Israels våldsanvändning och Hamas raketbeskjutningar fördöms av de socialdemokratiska partiledarna i Sverige, Norge, Finland och Island i ett gemensamt utspel på lördagen. De kräver eldupphör, fredsförhandlingar och parallellt med det en tillsättning av en oberoende kommission som utreder de brott som skett mot mänskliga rättigheter i regionen.

S-ledarna öppnar också upp för att en internationell militär närvaro kan vara nödvändig om en fredsuppgörelse träffas.

– För att båda parter ska känna en trygghet under ett varaktigt eldupphör kan en FN-ledd insats, fysisk på marken, vara ett av flera verktyg. Det bör de nordiska länderna ställa sig positiva till, säger Stefan Löven till aftonbladet.se.

”Undvik handel”

Partiledarna skriver också att Israel måste upphöra med ockupationen av Västbanken och avveckla sin bosättningspolitik. Tills det sker vill partiledarna se ursprungsmärkning på alla produkter tillverkade på ockuperad mark så att konsumenter ges möjlighet att undvika de produkterna.

De socialdemokratiska ledarna avråder också i sitt utspel företag från att handla varor och tjänster producerade på ockuperat område.

Stort ansvar hos Israel

I det pressmeddelande som partiledarna skickat ut beskriver de Hamas som en terrorstämplad organisation och fördömer dess raketskjutning men man lägger ett särskilt stort ansvar på Israel.

”Israel som ockupationsmakt och som den överlägset starkaste parten har ett särskilt ansvar i konflikten. Vi fördömer landets användning av oproportionerligt våld som strider mot folkrätten och grundläggande humanitära principer”.

Uttalandet är förutom Löfven undertecknat av Jonas Gahr Støre, partiordförande Arbeiderpartiet i Norge, Árni Páll Árnason, partiordförande Samfylkingin i Island och Antti Rinne, partiordförande Socialdemokraterna i Finland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.