Ett nytt höghus i New York kommer att ha en särskilt entré för de som bor i billigare lägenheter. Foto: Angelo DeSantis/Wikimedia Commons

Lyxhus i New York får ”fattigdörr”

Uppdaterad
Publicerad

Ett höghus i New York har fått stadens okej att bygga in en särskild utgång på en bakgata – en ”fattigdörr” – för de som bor i husets billigare lägenheter.

Ett 33 våningar högt hus byggs i New York med över 200 lyxiga lägenheter, som har utsikt över Hudsonfloden på Upper West Side, liksom Central Park och New Yorks berömda skyline. I komplexet kommer det att finnas en pool, ett gym med basketplan och en bio.

Det är byggföretaget Extell som ska bygga lyxkomplexet, som kallas One Riverside Park, och för att få tillstånd till bygget ska huset också innehålla 55 billigare lägenheter för låginkomsttagare.

Detta är en del av New Yorks projekt för att skapa billigare boenden, där byggföretag får tillstånd att bygga större hus och dessutom får stora skattelättnader om de inkluderar de billigare lägenheterna i sina planer.

De som betalar det lägre priset får inte njuta av utsikten över floden, utan alla lägenheter vetter i stället mot gatan.

Entré i gränden

Men det är inte allt som skiljer dem åt. Tidningen New York Post avslöjar att huset kommer att ha en ”fattigdörr” – en entré i en gränd bakom huset för de som bor i de billigare lägenheterna. Huvudentrén på framsidan kommer endast att vara tillgänglig för de boende i lyxvåningarna.

Det här är inte första gången som ett New York-hus får en ”fattigdörr”, det finns flera exempel i staden på hus med en entré för lägenhetsägare och en för hyresgäster. Det finns också byggnader där de i billigare lägenheter inte får ta del av gemensamhetslokaler.

33-våningshuset ska nu vara godkänt, trots att politiker tidigare lovat att inte godkänna hus med ”fattigdörrar”. Stadsdelen Manhattans lokala borgmästare Gale Brewer ska också ha svurit att skrota framtida byggplaner för hus med särskild entré för låginkomsttagare.

”Ingen har pratat om full integration”

Debatten kring ”fattigdörrar” har stormat i New York sedan förra året, då Extell lade fram sitt förslag som nu ska ha godkänts.

Flera har försvarat tilltaget med att de byggföretag som bygger enorma lyxkomplex i exklusiva områden och dessutom förbinder sig att inkludera billiga lägenheter i husen har rätt att särskilja lägenheterna, så att de som betalar mer får mer för sina pengar.

– Ingen har någonsin sagt att målet med det här projektet skulle vara full integration mellan dessa folkgrupper. Nu säger politikerna att dessa bakdörrar är hemska. Jag tycker det är orättvist att förvänta sig att höginkomsttagare, som betalat en förmögenhet för sina hem, ska sitta i samma båt som låginkomsttagare som får förmånen att hyra lägenhet i ett bra kvarter, sa David Von Spreckelsen, vice vd för byggföretaget Toll Brothers till mäklarmagasinet The Real Deal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.