En tropisk villa med vikingaskepp på taket. Och högteknologiskt fejkat snöslask på gatorna. Så ska köpare lockas till 'Sverige' med omnejd när den konstgjorda ö-gruppen The World i Dubai nu nylanseras. Foto: TT

Lyxön ”Sverige” lockar med fejkslask

Uppdaterad
Publicerad

En tropisk villa med vikingaskepp på taket. Och högteknologiskt fejkat snöslask på gatorna.

Så ska köpare lockas till ”Sverige” med omnejd när den konstgjorda ö-gruppen The World i Dubai nu nylanseras.

Trångbodda Dubais artificiella öar fick rejäl slagsida i finanskrisen 2008. Men nu satsar exploatörerna på en nystart, med Sverige som en av sex nya lyxöar.

De ”svenska” villorna får tak utformade som vikingaskepp, och lockar med ”skandinavisk arkitektur samt unik snö-sauna”, förklarar fastighetsmäklaren Kleindienst.

”Vi vill säkerställa att folk får en genuin Sverige-upplevelse i Europas hjärta”, säger vd Josef Kleindienst i ett pressmeddelande.

”Vill säkerställa en genuin Sverige-upplevelse”

Europas hjärta (The Heart of Europe) är samlingsnamnet på den ö-grupp där nu byggverksamheten uppges ha inletts. Övriga europeiska trakter som ryms i konceptet är Monaco, S:t Petersburg, Schweiz, Tyskland och så huvudön Europas hjärta.

Upplevelsen utmålas som europeiskt genuin, med bland annat ”världens första regn- och snö-kantade gator utförda med nyskapande tysk teknik”.

Återstår att se om satsningen får fart på The World. Ö-gruppen grundlades när gigantiska mängder sand 2003 började portioneras ut, i form av en världskarta i Persiska viken. Sedan finanskrisen 2008-2009 har dock exploateringen enligt arabiska medier gått trögt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.