Demonstrationer mot Venezuelas regeringen i Caracas. Foto: TT

Maduro drar in bensin i konflikten i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas president Nicolás Maduro utmanar överraskande sin USA-kollega Barack Obama till ”dialog på hög nivå”. Men mot oppositionen är tonen fortsatt skoningslös, och regimen hotar att strypa flödet av världens billigaste bensin

– Anta denna utmaning, så inleder vi en dialog på hög nivå och lägger fram sanningen, sade Maduro vid en träff med utländska medier.

Riktigt vad de skulle prata om framgår inte, men både Maduro och företrädaren Hugo Chávez har anklagat USA för att ligga bakom mycket av missnöjet i Venezuela. Samtidigt fortsätter de blomstrande oljeaffärerna länderna emellan, pengar som utgör grundbulten i Maduros statsbudget.

Oro i Venezuela

”Belägrade av fascister”

USA:s utrikesminister John Kerry nämnde inte utmaningen när han några timmar senare i en kommuniké anklagade Venezuela för ”oacceptabel” våldsanvändning mot de demonstrationer som skakar landet.

Samtidigt sade sig Maduroregeringen ha ett nytt vapen berett mot regimkritikerna: Att dra in världens billigaste bensin.

”För att upprätthålla allmän ordning kommer vi att tvingas strypa bränsleleveranserna till de områden som är belägrade av fascister”, twittrade oljeminister Rafael Ramírez.

Han syftade uppenbarligen på de städer där oppositionens protester varit starkast, men när och hur hotet ska sättas i verket framgår inte.

10 öre litern

Och senare twittrade han motsägelsefullt att det statliga oljebolaget PDVSA ”opererar som vanligt, och fullföljer alla leveranser på landets marknad, för allmän fred och säkerhet”.

Venezuela är omtalat världen över för sina massiva bränslesubventioner, som innebär att landet är ett paradis för bränsleslukande bilar.

Bensinpriset är sedan många år låst på nivåer strax under 0:10 bolívar per liter. Enligt officiell växlingskurs är det ungefär detsamma i kronor, men enligt svartabörskurser är priset ännu lägre. Hur som helst innebär det att landet har med råge världens billigaste bensin.

Fakta: Venezuela

Venezuela blev självständig republik 1830, efter en frihetskamp ledd av Simón Bolívar.

Landets yta är knappt 920 000 kvadratkilometer, ungefär dubbelt så stor som Sverige. Gränsar till Colombia, Brasilien och Guyana.

Antalet invånare är 29 miljoner (2011), varav cirka två miljoner bor i huvudstaden Caracas.

Enligt egen utsago konkurrerar Venezuela med Saudiarabien om att ha världens största oljereserver. Oljan står för merparten av exportintäkterna och ungefär en tredjedel av BNP (2010).

Landet är extremt USA-influerat, med baseboll som ständig tv-underhållning och gatorna packade med vräkiga USA-bilar. Samtidigt säger sig regimen satsa på en vänsterrevolution, mot kapitalism och för jämlikhet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Venezuela

Mer i ämnet