I framtiden kan man kanske bli ett ”geni” bara genom att ta på sig en hjälm. Foto: TT

Magnethjälm ska göra dig till geni

Uppdaterad
Publicerad

I en artikel som publicerades i förrgår och som delats otaliga gånger på nätet beskriver New York Post hur Jason Padgetts liv förvandlades totalt då han blev en ”savant” efter ett slag mot huvudet.

Dagen efter att den då 31-årige amerikanen slagits medvetslös vaknade han upp med en helt annan syn på världen och utvecklades snabbt till ett matematiskt geni – från att tidigare mest ha varit intresserad av bilar, bärs och brudar (enligt egen utsago).

Mer om den historien finns här på New York Posts webbsida, samt här på Aftonbladet. Men savant-förmågor är extremt ovanliga, och det uppskattas att färre än 50 personer i hela världen har de omtalade förmågorna naturligt.

I Sydney pågår dock sedan åratal forskning kring hur man skulle kunna ”härma” den effekten och stimulera hjärnorna hos helt vanliga personer så att också de kan åtnjuta de ”geni”-förklarade effekterna som vissa så kallade ”savants” upplever.

Vill härma ”savant”-effekten

Genom att stimulera hjärnan med magnetvågor har forskarna lyckats få försökspersoner att aktivera andra delar av hjärnan än vad som är vanligt. Då lyckades också forskarna få deltagarna att bli betydligt bättre på att minnas exempelvis nummerserier, men också att få tillgång till ”räkna-direkt”-effekten som blivit känd genom filmen Rain Man.

Efter att ha behandlats med magnethjälm kunder försökspersonerna mer än dubbelt så snabbt och med en dramatiskt förbättrad precision ”gissa” hur många punkter eller streck som under ett kort ögonblick visades upp på en skärm.

”Se världen som barn ser den”

Forskaren Alan Snyder, som leder projektet vid Sydney Universitet, har som uttalat mål att skapa en hjälm som kan ge användaren fotografiskt minne, absolut gehör och nya konstnärliga förmågor – bland annat.

– Vi har inte åtkomst till de här förmågorna normalt sett, har Alan Snyder sagt om sin forskning. Min teori är att det går att komma åt dem genom att stänga av medvetna delar av hjärnan. Då skulle man exempelvis kunna få se världen så som barn ser den.

Studien är publicerad i Nature, och genomfördes även med placebo.

Mer information om magnethjälmen finns här i Singularity Hubs täckning av ämnet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.