Foto: Scanpix

Malala får vård i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Den 14-åriga pakistanska skolflickan Malala Yousufzai, som förra tisdagen sköts på nära håll av en fanatisk taliban, har förts till Storbritannien för fortsatt vård.

Malala, som attackerades på skolbussen, fick sota för att hon stod upp för kvinnors och flickors rättigheter i Pakistan. Fallet har väckt avsky utomlands och i hemlandet. Ett läkarteam har bedömt att hon behöver långvarig vård för att återhämta sig fysiskt och psykiskt.

Pakistan har lovat stå för omkostnaderna för hennes vård och har utlyst en belöning på 100 000 dollar till dem som bidrar till att hennes angripare fångas.

14-årig flicka attackerad av talibaner

Skolflickan har blivit en symbol för motståndet mot talibanernas försök att beröva flickor rätten till utbildning sedan de övertog kontrollen över Swatdalen 2009. Hon drömde om att bli läkare innan hon fogade sig efter sin fars vilja att ge sig in i den politiska kampen.

Oppositionen och militären anser att beskjutningen är ytterligare ett exempel på statens oförmåga att ta itu med den militanta extremismen, det allvarligaste hotet mot stabilitet i kärnvapenlandet Pakistan.

Beskjutningen följde på åratals kamp som kom att ställa den unga flickan mot en av Pakistans grymmaste talibanledare, maulana Fazlullah.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

14-årig flicka attackerad av talibaner

Mer i ämnet