Foto: Scanpix

”Malala låg i en pöl av blod framför mina ögon”

Uppdaterad
Publicerad

Pakistanska 15-åringen Malala Yousafzais modiga kamp för flickors rätt att gå i skola väcker beundran runtom i världen. Men i hemstaden vågade skolkamraterna knappt uppmärksamma Malala-dagen av skräck för talibaner.

Malala Yousafzai utsattes för en månad sedan för ett kallblodigt mordförsök på skolbussen i Mingora i Swatdalen, där talibaner under en tid förde ett skräckvälde som en storskalig arméoffensiv satte stopp för 2009.

Malala blev känd när hon skrev en blogg för det brittiska mediebolaget BBC om livet i den tidigare turistattraktionen under talibanstyret. Talibanerna nekade flickor skolgång och förstörde de flickskolor som fanns.

14-årig flicka attackerad av talibaner

Ännu skräckslagen

FN hade manat till en ”global aktionsdag”  i dag den 10 november för att hedra Malalas kamp.

I hennes hemstad vågade skolkamraterna inte offentligt stödja hennes kamp av rädsla för talibanerna. Men de var inte rädda för att uttala sig.

Malala, som mirakulöst överlevde attacken, vårdas fortfarande på sjukhus i Storbritannien. Två av hennes skolkamrater, som också skadades, har hemska minnen från den dagen.

-Jag är fortfarande skräckslagen. Malala låg i en pöl av blod framför mina ögon, berättar 16-åriga Kainaat Riaz.

Skolans rektor Mariam Khalid säger att det fortfarande finns en säkerhetsrisk för eleverna, som hindrade dem från att demonstrera.

-Vi bad en speciell bön för Malala i dag på vår samling och tände också ljus, säger hon.

Fullbordar missionen

12-åriga Asma Khan går på en annan skola men säger att Malala är en god vän till henne.

-Efter attacken mot henne har vi nu mer mod att studera och nu kommer vi att fortsätta hennes mission att sprida utbildning överallt, säger Asma.

En av hennes skolkompisar, 12-åriga Gul Para, fyller i:

-Hon har stått upp för oss och för vår utbildning fram till nu, och nu är det dags att vi står upp för henne och fullbordar hennes mission.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

14-årig flicka attackerad av talibaner

Mer i ämnet