Mali: Nya utspel om kidnappade

Uppdaterad
Publicerad

Två konkurrerande terrorgrupper med anknytning till al-Qaida säger att de har kidnappade utlänningar i Sahara. Svensken som rövats bort i Mali verkar hållas av det mer kända Aqim, ”al-Qaida i islamiska Maghreb”.

Aqim meddelade i helgen på webbforum att de har fem västerlänningar. Två uppges vara fransmän, de andra identifieras bara som européer, rapporterar internetövervakningsgruppen Site.

En kidnappning i Algeriet uppges i stället ha förövats av en obskyr utbrytargrupp.

Svensk man kidnappad i Mali

Press på Sarkozy

I ett uttalande från vad som påstås vara Aqim beskrivs kidnappningarna som hämnd på Frankrike för landets ”upprepade aggression” i regionen och Nicolas Sarkozys ”fortsatt dåraktiga politik”.

I uttalandet läggs ansvaret för de kidnappade i den franske presidentens händer: ”Du kan välja mellan att rädda deras liv och släppa dem så snart du tillmötesgår de legitima kraven från mujahidin, eller så kan du välja att döda dem genom att vägra eller om du agerar förhastat och begår ännu en oövertänkt dåraktig gärning”.

Det framgår inte om hotet endast avser de två fransmännen eller även andra kidnappade, såsom svensken.

Två bilder på de kidnappade har förmedlats till den mauretanska nyhetstjänsten ANI. På en av dem syns svensken, den holländare och den sydafrikan som kidnappades den 25 november, i Timbuktu i Mali. De knäböjer framför fyra män med automatkarbiner, tre av dessa har ansiktena invirade i turbantyg. På den andra bilden vaktas fransmännen på samma vis. De kidnappades dagen före, också i Mali.

Mauretanien mot lösen

Mauretanien, ett av länderna i västra Sahara där Aqim är verksamt, vädjade i söndags om att inte betala lösen för kidnappade västerlänningar. Det skedde vid ett möte mellan europeiska och nordafrikanska försvarsministrar i den mauretanska huvudstaden Nouakchott.

-Jag ber alla att verka för att terrorismens resurser ska torka ut och att kidnapparna ska pressas in i ett hörn genom att inte betala lösesummor, sade Mauretaniens försvarsminister Ahmedou Ould Ideye vid mötets öppnande.

Hans franske kollega Gérard Longuet sade sig vara för alla ”lämpliga åtgärder” och var inte främmande för förhandlingar. Han underströk att det viktigaste är att få hem gisslan.

Mötet enades också om en handlingsplan för 2012 med gemensamma övningar.

Kidnappningar har blivit lukrativa i regionen för den som kan tänka sig att sälja en utlänning till Aqim.

TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet