Foto: TT

Malmström får nytt toppjobb i EU

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade ordföranden Jean-Claude Juncker den nya EU-kommissionen i Bryssel. Cecila Malmström (FP) blir ny handelskommissionär.

Cecilia Malmström får posten som ny handelskommissionär. Malmström får därmed ett tungt ansvar för de omdiskuterade förhandlingarna om ett frihandelsavtal med USA, det så kallade TTIP-avtalet.

– Jag är mycket glad, säger Cecilia Malmström till SVT på plats i Bryssel i en första kommentar om det nya jobbet.

– Jag har vetat om det i ett par dagar. Det var Junker själv som informerade mig och nu ska jag sätta igång att råplugga ämnet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) säger att det blev regeringens önskepost för Cecilia Malmström.

– Det är den enskilda kommissionärspost som betyder mest för Sverige, eftersom vi är en ekonomi beroende av utlandshandel, och Cecilia Malmström får nu möjlighet att driva på för ett nytt handelsavtal med USA, men också frihandelsavtalet med Ukraina som är en viktig fråga i vårt närområde, säger Fredrik Reinfeldt till SVT.

Grek får migrationsansvar

Greklands försvarsminister Dimitris Avramopoulos får ansvar för migrations- och asylfrågorna i nästkommande EU-kommission.

Tillsättandet lär bli kontroversiellt med tanke på kritiken de senaste åren mot Greklands sätt att sköta flyktingströmmar till landet.

Vidare i Jean-Claude Junckers nya uppställning får Tysklands Günther Oettinger ansvar för den ”digitala agendan”, medan Frankrikes Pierre Moscovici som väntat blir ekonomikommissionär. Storbritanniens Jonathan Hill får i sin tur ta hand om ”den finansiella stabiliteten” och finansmarknadsfrågor.

Miljön — som från i år även inkluderar fisket — hamnar hos Maltas turistminister Karmenu Vella, medan Spaniens Miguel Arias Cañete får sköta de tunga frågorna om energi och klimat.

Danska Margharete Vestager får ansvar för konkurrensfrågor.

19 män, nio kvinnor

Till vice ordförande i kommissionen har Juncker utsett Finlands Jyrki Katainen, Estlands Andrus Ansip, Lettlands Valdis Dombrovskis, Sloveniens Alenka Bratusek, Bulgariens Kristalina Georgieva samt Nederländernas Frans Timmermans, parallellt med tidigare utsedda Federica Mogherini från Italien.

De sju har alla ett överordnande ansvar för olika områden — exempelvis jobb, tillväxt och investeringar för Katainen.

Totalt har 19 män och nio kvinnor nominerats till posterna, snittåldern ligger på 53 år. Poster ges till personer, inte länder.

– Jag är övertygad om att vi har ett vinnande team de närmaste fem åren, men det har inte varit lätt. Vi har varit tvungna att diskutera med tidigare kollegor, stats- och regeringschefer och EU-parlamentsledamöter, sade Juncker vid presentationen, där han direkt tog upp den ojämlika uppställningen.

– Att få ihop nio kvinnor var en stor utmaning. Jag startade med tre . . . och fortfarande i torsdags var jag tvungen att slåss för två till. Det här är inte ett framsteg vad gäller jämlikhet, men åtminstone inte ett steg tillbaka, sade Juncker.

Tung post till Malmström

– Det är en riktigt tung post, säger Göran von Sydow, statsvetare och forskare på Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) om Malmströms utnämning.

Posten är viktig och betydelsefull inte minst för att handel är ett av de områden där EU och EU-kommissionen har allra mest kompetens, det vill säga makt, gentemot medlemsländerna.

Stora handelsavtal är på gång, det kanske mest omtalade och ekonomiskt sett tyngsta är ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Men det är också en kontroversiell fråga och diskuterades hett i valrörelsen inför valet till EU-parlamentet i maj.

– Det är en utmaning att förankra det i EU, säger Göran von Sydow om vad som väntar Malmström.

Malmström själv framhåller att handel är en hjärtefråga för henne som liberal.

– Den spelar en avgörande roll i Europas ekonomiska återhämtning och är en hörnsten för vår tillväxt. Välstånd byggs av människor och länder som kan handla med varandra och utbyta kunskap.

– Handel handlar också om att fördjupa samarbete och kontakter över gränserna, och att sprida nya idéer. Vi har mycket att vinna på att riva murar och öppna nya marknader. Det gynnar både europeiska arbetstagare, konsumenter och företag, och våra handelspartner. Handelsportföljen i kommissionen är full av spännande utmaningar, säger Malmström.

Nu väntar utfrågningar och omröstning i EU-parlamentet innan kommissionen kan tillträda, tidigast den 1 november.

Fakta: Cecilia Malmström

  • Cecilia Malmström (FP) har varit den svenska ledamoten av EU-kommissionen sedan 2009 – om än formellt först från den 10 februari 2010 – med ansvar för inrikesfrågor, där bland annat asyl- och migrationspolitiken ingår.
  • Hon blev medlem av Folkpartiets partistyrelse 1997, var ledamot av Västra Götalands regionfullmäktige 1998-2001 och EU-parlamentsledamot 1999-2006. Efter valet 2006 utsågs hon till EU-minister – en post som hon satt kvar på tills hon nominerades till ny EU-kommissionär av regeringen 2009.
  • Malmström doktorerade i statsvetenskap vid Göteborgs universitet 1998. Hon är gift med partikollegan Mikael Janson och har två barn.

Sedan Sverige gick med i EU den 1 januari 1995 har följande svenskar ingått i EU-kommissionen:

  • 1995-99: Anita Gradin (S), inrikes-, justitie- och migrationskommissionär
  • 1999-2009: Margot Wallström (S), miljökommissionär till 2004, därefter vice kommissionsordförande med ansvar för institutionella relationer och kommunikation
  • 2009-: Cecilia Malmström (FP), inrikes- och migrationskommissionär till 2014

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.