Många döda i attack mot FN-bas

Uppdaterad
Publicerad

Minst 20 personer har dödats och ytterligare 70 skadats när beväpnade män stormade en FN-bas i Sydsudan, uppger USA:s FN-ambassadör Samantha Power.

Hon fördömer i starka ordalag torsdagens ”skamlösa, inhumana attack på obeväpnade civila” som sökt skydd på basen i staden Bor.

FN-styrkan Unmiss sade att FN-soldaterna hade blivit inblandade i en eldstrid innan angriparna drog sig tillbaka.

Nära 5.000 civila har under en längre tid sökt skydd i den befästa basen för att undkomma striderna mellan regeringsstyrkor som är trogna president Salva Kiir och rebeller som är mer löst kopplade till förre vicepresidenten Riek Machar.

I Sydsudan har ungefär en miljon människor tvingats att fly från sina hem sedan mitten av december, när våldsamheterna bröt ut. Många hankar sig fram på ”svältföda”  gräs, löv och liknande – uppger FN-organet Unicef, som varnar för att läget förvärras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.