Foto: TT

Många döda i Ukraina senaste dygnet

Publicerad

Ukrainsk militär uppger att 23 ukrainska soldater dödats och 93 skadats de senaste 24 timmarna i strider med proryska separatister.

Enligt Ukrainas försvarsdepartement inkluderar siffran 19 soldater som dödats i raketanfall i närheten av ryska gränsen.

Tidigare på fredagen uppgav inrikesdepartementet att upp till 30 ukrainska soldater och gränsvakter kunde ha dödats i en raketattack vid gränsen till Ryssland i Luhanskregionen.

Ukrainas president utlovar hämnd

Proryska rebeller ska ha avfyrat Grad-raketer mot en ukrainsk kontrollpunkt i den dödligaste attacken sedan det tio dagar långa eldupphöret i landet avbröts den 30 juni.

Jörgen Elfving, militärexpert, säger att Grad-systemet finns i olika utföranden. I dess militära version är det lastbilsburet.

– Det är ingenting man köper över disk, säger Elfving.

Att separatisterna fått systemet från Ryssland är en möjlighet, men Elfving säger att de även kan ha tagit vapnen från ukrainska vapenlager.

Ukrainas president Petro Porosjenko lovar att hämnas raketattacken och att ”hitta och förgöra” de skyldiga, enligt ett uttalande på hans hemsida.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.