En man med den senaste upplagan av franska satirtidningen Charlie Hebdo hedrar de som dog i terrorattackerna i Paris. Nu visar en ny undersökning att 50 procent av alla fransmän står bakom ”begränsningar av yttrandefriheten online och i sociala medier”. Foto: TT

Många fransmän vill begränsa yttrandefriheten efter terrordåden

Uppdaterad
Publicerad

Charlie Hebdo släppte sitt senaste nummer med Muhammed på omslaget i onsdags – nu uppger nära hälften av fransmännen, 42 procent, att de motsätter sig att satirteckningar av profeten publiceras. Samtidigt försvarar tidningens chefredaktör valet av omslag: ”Varje gång vi gör en satirteckning av Muhammed försvarar vi religionsfriheten, säger Gérard Biard.

Carlie Hebdos senaste nummer som släpptes i onsdags. Tidningens omslag har en bild på Muhammed hållande en skylt där det står ”Jag är Charlie” till rubriken ”Allt är förlåtet”. Detta efter det blodiga attentatet mot tidningen förra veckan där 12 personer dödades. Sammanlagt mördades 17 oskyldiga i attackerna i Paris innan de tre terroristerna dödades.

Många motsätter sig publicering

Nu har en mätning gjorts av opinionsinstitutet Ifop som publiceras i tidningen Le Journal du Dimanche. Där säger nästan hälften av fransmännen, 42 procent, att de motsätter sig att satirteckningar av profeten Muhammed publiceras – något som många muslimer ser som kränkande. 50 procent säger att de står bakom ”begränsningar av yttrandefriheten online och i sociala medier”.

Samtidigt försvarar Charlie Hebdos chefredaktör valet av omslag. säger Gérard Biard:

– Varje gång vi gör en satirteckning av Muhammed, varje gång vi gör en satirteckning av profeter, varje gång vi gör en satirteckning av Gud, så försvarar vi religionsfriheten, säger han i en intervju med amerikanska NBC, som kommer att sändas under söndagens upplaga av programmet ”Meet the press”.

”Terrorister bör förlora medborgarskap”

Vidare anser 81 procent av fransmännen att personer med dubbla medborgarskap som begår terrordåd på fransk jord ska förlora sitt franska medborgarskap. 68 procent tycker att fransmän som misstänks ha stridit i länder eller regioner som kontrolleras av terrorgrupper, till exempel i Syren, inte ska få återvända hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.