Mannen bakom nidfilmen gripen

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare har låtit gripa den man som utpekats för att ha regisserat och producerat den islamfientliga filmen Innocence of Muslims.

Filmen utlöste en våldsam protestvåg i världen.

Mannen hade fått order att inställa sig i domstol i Los Angeles sedan han brutit mot reglerna för en villkorlig frigivning. 2010 dömdes han till 21 månaders fängelse för förskingring och förbjöds att under fem år använda datorer och använda internet utan tillstånd.

Protester mot anti-islamfilm 2012

Åklagarna lyfter även fram att han använt sig av falsk identitet. Under produktionen av filmklippet som utlöst protester i drygt 20 muslimska länder använde sig mannen av namnet Sam Bacile.

Han greps vid ankomsten till domstolen och sitter fängslad i väntan på förhör, bekräftade en talesman för åklagarmyndigheten på torsdagen.

Den gripne ska stanna i häktet, slår en domare fast och nekar honom borgen. Risken för flykt är för stor, förklarar domaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot anti-islamfilm 2012

Mer i ämnet