Tusentals yazidier som varit isolerade på Sinjarbergen har flytt till staden Haseki i Syrien. Infälld i bild Ala Riani, boende i Erbil och verksam vid hjälporganisationen Kvinna till kvinna. Foto: SVT/TT

”Kvinnor tas systematiskt tillfånga i Irak”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen i norra Irak blir allt mer kritisk och FN varnar nu för folkmord. – Det är en humanitär kris utan dess like som pågår, säger Ala Riani, som bor i staden Erbil och arbetar för hjälporganisationen Kvinna till kvinna.

Tiotusentals människor har tvingats lämna sina hem och fly upp i Sinjarbergen sedan den sunnitiska terrororganisationen Isis hotat att utrota yazidierna – en religiös minoritetsgrupp från de norra delarna av Irak.

Flyktingarna lider svårt av brist på mat och vatten i bergsområdet där temperaturen ofta går upp mot 40 grader i skuggan.

Terroriströrelsen IS

Enligt Ala Riani befinner sig nu 1,5 miljoner flyktingar i Kurdistanregionen i norra Irak.

– Det är en humanitär kris utan dess like som pågår. Det är överfullt av flyktingar i nöd i parker, i skolor, i kyrkor.

– Det är gravida, det är handikappade, det är spädbarn som har fötts ute på gräsmattan, det är äldre.

”Kvinnor torteras och våldtas”

Diana Al-sheik och Nazar Al-khalaf har släktingar som befinner sig i Sinjarbergen som de dagligen har kontakt med på telefon eller via Facebook, när det finns nätverk. Släktingarna berättar om fruktansvärda övergrepp mot människorna på flykt.

– Människor begravs levande, kvinnor torteras och våldtas, säljs emellan och till slut dör de. Barn som är 2-3 år skjuts ihjäl, hur brutalt är inte detta? De behöver hjälp, säger Diana Al-sheik.

– Folket flyr nu till Syrien, men de inser inte att faran finns där också.

”Använder kvinnors kroppar som krigsföringsmetod”

Även organisationen Kvinna till kvinna har fått rapporter om brutala övergrepp.

– Vi är otroligt oroliga och förfärade för att man använder kvinnor och kvinnors kroppar som en krigsföringsmetod för att demoralisera och avhumanisera fienden. Det här är inte första gången Isis gör så. Man bedriver samma metoder i Syrien och nu även i Irak, säger Ala Riani.

Enligt Riani finns det bra kvinnoorganisationer i hela Irak, men deras partnerorganisation i Erbil har själva drabbats av Isis attacker och tvingats fly till bergen.

– Man vittnar om ohyggliga saker, och i synnerhet i går har vittnesmål börjat komma in där kvinnor vågar berätta att de systematiskt tas tillfånga. Just nu pratar man om 500 tillfångatagna kvinnor i Mosul som utsätts för övergrepp.

”Behövs mycket mer hjälp”

Räddningshelikoptrar med förnödenheter har satts in för att hjälpa de isolerade yazidierna på berget. Och enligt Ala Riani finns det en solidaritet bland folket i norra Irak, man försöker hjälpa varandra och samlar in pengar, bröstmjölk, bröd och madrasser till behövande.

Men det räcker inte.

– Folk säger att ”vi som är kurder har själva varit flyktingar så vi förstår den här situationen”. Det är vackert att se, men det behövs mycket mer hjälp än så, säger Ala Riani.

Vilken hjälp kan omvärlden ge? Enligt SVT:s korrespondent Samir Abu Eid handlar det nu i krissituationen mycket om hjälpsändningar, men samtidigt säger omvärlden att det är irakierna själva som måste lösa detta.

– Problemet med Irak nu är att det håller på att falla samman, säger Samir Abu Eid.

”Man sitter på eld”

Som anhörig är det svårt att på håll följa utvecklingen i norra Irak utan att kunna göra någonting, säger Diana Al-sheik.

– Man sitter på eld, det är så brutalt att man har gråten i halsen hela tiden. Jag vill så mycket, jag vill göra så mycket, rädda folks liv. Men hur ska jag kunna göra det själv?, säger Diana Al-sheik.

Enligt Al-sheik är det viktigaste de kan göra att få sin röst som yazidier hörd.

– Vi har utsatts för massmord flera gånger. Vi yazidier är så få, knappt en miljon människor på jorden. Varför pratar ingen om oss?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet