En grafik över de länder som valts ut av FN.

”Måste balansera ut destruktiva krafter”

Uppdaterad
Publicerad

Tortyr, polisvåld, censur, förbud mot oppositionella, olaga frihetsberövande och abortförbud. Så ser vardagen ut i många av de länder som FN nu har valt ut för att utbilda världen i mänskliga rättigheter.

Ett beslut som nu får viss kritik.

– Vi välkomnar att USA kom med, men nu måste demokratierna i rådet målmedvetet balansera ut de destruktiva krafterna så att vi inte på något sätt minskar vårt engagemang för de mänskliga rättigheterna, säger Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet.

Den 12 november valde FN ut 18 länder som ska utgöra ett internationellt råd för mänskliga rättigheter. Rådets uppgift är att granska världens alla länder som bryter mot mänskliga rättigheter, att utbilda länder i hur man bäst upprätthåller dem, och att utföra rekommendationer till de länder som bryter mot dem. Bland länderna som valts in i rådet finns Pakistan, Elfenbenskusten och Etiopien – några av allra värsta länderna när det kommer till mänskliga rättigheter.

Nordens roll inte längre lika självklar

Aleksander Gabelic säger att det är dags för Sverige att reflektera över Nordens roll i internationella sammanhang. Han menar att det är andra konstellationer som råder nu och att den ofta självklara roll som Sverige haft i alliansbyggande med andra länder, inte längre är så självklar.

– Sverige ska ha all heder för att vi kandiderade, för att vi kämpade för en plats i rådet, men att vi inte kom med får inte på något sätt förminska vårt arbete, säger Aleksander Gabelic.

Global Peace Index rankar 158 länder utifrån faktorer som bland annat yttrandefrihet, utbildningsnivå, politiskt deltagande, jämställdhet och brottsstatistik. Ju högre placering, desto sämre är landet på att upprätthålla de mänskliga rättigheterna. Nedan listar SVT länderna som från och med januari 2013 ska utbilda världen i mänskliga rättigheter.

Pakistan - plats 149

Civila och religösa minoriteter och journalister utsätts för förföljelse, attacker och mord av militanta islamistgrupper. Våldtäkt, våld i hemmet och tvångsäktenskap är vardag för många kvinnor och flickor i landet. Självmordsbombare och väpnade grupper riktar in sig på i princip varje sektor i den pakistanska samhället, vilket har resulterat i hundratals döda, detta framgår i Human Rights Watch rapport från 2012.

Etiopien - plats 137

Landet får skarp kritik i den senaste rapporten från Human Rights Watch för att begränsa yttrandefriheten och godtyckligt ha attackerat och fängslat hundratals oppositionella under 2011. Journalister som arbetar för de få oberoende medierna som finns kvar i landet utsätts kontinuerligt för hot och trakasserier.

Elfenbenskusten - plats 134

Minst 3 000 människor mördades och mer än 150 kvinnor och flickor våldtogs under 2010 då den sittande presidenten Laurent Gbagbo vägrade att avgå efter att oppositionsledaren Alassane Ouattara hade vunnit valet. Gbagbos styrkor kidnappade oppositionsledare, uförde oräkneliga gruppvåldtäkter mot kvinnor och flickor som arbetat för Outtara under valet, och slog ner demonstrationer med våld, enligt Human Rights Watch årliga rapport.

Venezuela – plats 123

Under 2009 stängde regeringen ner 32 radiostationer, och kritiker av Chávez styre har utsatts för förföljelse och trakasserier under de senaste åren.

Godtyckliga mord utförs i stor skala av landets poliskår och enligt landets justitieminister är det polisen som begår 1 av 5 brott i landet.

Venezuelas fängelser är bland de mest våldsamma i Sydamerika. Bristande säkerhet, gängbildningar och korruptiion gör att beväpnade gäng ofta kontrollerar fängelserna, enligt en rapport från Human Rights Watch.

Kenya - plats 120

Enligt kenyansk lag är homosexualitet ett brott och det är inte ovanligt att polisen begår brott och dödar människor utan att ställas inför rätta. Landet motarbetar människorättsaktivister och fängslade år 2010 Al-Amin Kimathi, ledaren av en muslimsk människorättsorganisation baserad i Nairobi, detta enligt Human Rights Watchs rapport.

Kazakstan – plats 105

Mediernas frihet är begränsad och webbsidor har blockerats av regeringen vid ett flertal tillfällen. En facklig representant fängslades i 6 år efter att ha uttalat sig om arbetares rättigheter. Regeringen bestraffar kontinuerligt aktivister och har fänglsat Kazakhstans ledande människorättsaktivist Evgeniy Zhovtis.

Regeringen styr de dominerande medierna, trakasserar oberoende journalister och bötfäller aktivister och andra som organiserar sig eller deltar i otillåtna protester. Regeringen anstränger sig även för att förhindra skolgång för barn till invandrare, detta genom att förbjuda dem att registrera sig i skolan, enligt en rapport av Human Rights Watch.

USA – plats 88

USA är det land som har flest fångar fängslade och utmäter ofta långa straff. I Guantánamo Bay fängslas terrormisstänkta på obestämd tid och migranters rättigheter hotas av olika delstatslagar och godtyckliga arrestering av människor som försöker ta sig över gränsen, enligt Human Rights Watch.

Brasilien – plats 83

Landets poliskår anklagas kontinuerligt för brott och tros döda i genomsnitt två personer varje dag – brott som aldrig utreds. Tortyr är vanligt förekommande i landets fängelser och på landets polisstationer. I augusti 2011 sköts en kvinnlig domare ihjäl utanför sitt hem efter att ha utfärdat en arresteringsorder mot ett antal poliser som misstänktes för mord.

Abort är olagligt och kvinnor som frivilligt genomför en abort kan straffas med fängelse i upp till tre år. Läkare som utför aborter kan få fängelse i upp till 10 år.

I september 2011 sköts en radiopratare ihjäl efter att ha drivit en utredning om korruption. Han var den femte journalisten under 2011 som fick sätta livet till i landet, enligt en rapport från Human Rights Watch.

Montenegro – plats 81

Journalister i landet utsätts för hot, fysiskt våld, ekonomisk utpressning och anklagelser om förtal.

HBT-personer diskrimineras och homofobi är vanligt. Landets minister för mänskliga rättigheter höll ett hat-tal mot homosexuella som rörde upp starka känslor hos allmänheten och tvingade regeringen att öka skyddet för dessa grupper. Idag existerar enbart en HBT-organisation i landet som skapades 2011, enligt en rapport från Civil Rights Defenders.

Gabon – plats 75

Gabon har haft stora problem med rituella avrättningar, hårda fängelseförhållanden, olaga frihetsberövande, polisvåld, opålitligt rättsväsende, begränsningar för pressen, trakasseringar och utpressningar av flyktingar, utbredd korruption inom regeringen, våld och diskrimiering av kvinnor, icke-medborgare, pygméer och människor med HIV eller AIDS. Trafficking med barn och tvångsarbete för barn förekommer också, vilket framgår av UNHCR:s rapport från 2011.

Sierra Leone – plats 52

Polisen kräver betalning för att utreda brott och är inblandade utpressning, mutor och andra brott. Sexualbrott, våldtäkter och annat könsrelaterat våld förekommer i hög utsträckning och barnarbete inom gruvindustrin är ett faktum, enligt Human Rights Watchs rapport.

Förenade Arabemiraten – plats 46

Människorättsaktivister möter trakasserier, förföljelse och riskerar fängelse. Lagen diskrimerar kvinnor i hög utsträckning då män tillåts ha upp till fyra fruar, har rätt att ”disciplinera” sina fruar och barn med fysiskt våld och har rätten på sin sida i skilmässor, arvstvister och vårdnadstvister, detta enligt en rapport från Human Rights Watch.

Argentina – plats 44

I den årliga rapporten från Human Rights Watch så riktas skarp kritik mot landets fängelser där tortyr är ett vanligt förekommande inslag. Kvinnor har inte rätt till preventivmedel och abort är olagligt, även i de fall då kvinnan blivit utsatt för våldtäkt.

Sydkorea – plats 42

Sydkoreas ”National Security Law” används för att begränsa yttrandefriheten vilket många gånger resulterar i långa fängelsestraff och dödsdomar för de som ägnar sig åt aktiviteter som sägs vara emot statens intressen. Journalister och bloggare arresteras kontinuerligt när de försöker uttrycka sina åsikter, enligt en rapport från Amnesty International.

Estland – plats 41

Landets rysktalande minoriteter diskrimineras och människorättsaktivister förföljs och trakasseras av landets regering. I oktober 2012 godkände det estniska parlamentet en lagändring som kan göra det brottsligt att samlas i fredliga demonstrationer, enligt en rapport från Amnesty.

Irland – plats 6.

På Irland är abort förbjudet förutom i de fall då graviditeten utgör en risk för moderns liv. Irländska kvinnor tvingas idag åka till Storbritannien för att göra abort.

Övriga två länder som valdes in i rådet är Tyskland och Japan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.