”Marias” föräldrar hittade i Bulgarien

Uppdaterad
Publicerad

Bulgariska myndigheter säger nu att man hittat mamman till den flicka som för en vecka sedan omhändertogs i Grekland.  

Enligt myndigheterna visar ett DNA-test att flickans mamma och pappa är ett romskt par från Bulgarien. 

Fallet har uppmärksammats därför att det par i Grekand som haft hand om barnet har anklagats för kidnappning. Paret i Grekland har uppgett att flickans föräldrar är med på de tar hand om henne.

Mysteriet Maria

Beskedet om att flickans föräldrar är från staden Nikolaevo i Bulgarien lämnades av en chefstjänsteman vid landets inrikesdepartement på fredagen.

När ”Maria” omhändertogs fanns hon hos ett par nära staden Farsala i Grekland. Grekiska myndigheter konstaterade – också genom dna-test – att barnet inte var parets biologiska.

Fosterföräldrarna förklarade att flickans biologiska mor inte hade haft möjlighet att dra försorg om henne.

Den biologiska mamman har under utredningen uppgett att hon födde barn i Grekland för några år sedan och att hon lämnade ifrån sig flickan när barnet var sju månader.

Har nio barn till

Grekiska åklagare utreder nu om flickans mamma gått med på att sälja flickan. Mamman själv förnekar detta, och uppger att hon efter att ha arbetat som olivplockerska lämnade kvar sin då sju månader gamla dotter i Grekland, eftersom hon var tvungen att återvända till Bulgarien och inte kunde ta henne med sig.

Mamman har nio barn till och kan inte säkert säga, utifrån bilderna, att ”Maria” är det barn hon lämnade bort, men flickan liknar de nio barn som vuxit upp hos henne. Huset de bor i beskrivs som ett ruckel med jordgolv och endast halvfärdigt tak.

– Vi bor alla i ett enda rum – min man, jag och alla barnen, berättade mamman för medier i torsdags kväll.

Hon säger också att hon är beredd att ta hand om ”Maria” nu.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mysteriet Maria

Mer i ämnet