Påven har tillsatt en kommission som sedan årskiftet arbetar med frågan om övergrepp. Foto: TT

Påven ber pedofiloffer om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Påve Franciskus bad i dag om ursäkt för de övergrepp som skett inom katolska kyrkan under ett möte i sitt residens. Han höll även en mässa för att hedra offren – en mässa som är en del av ett större arbete som nu genomförs inom kyrkan, enligt författaren Erik Helmersson, gäst i ”Gomorron”.

I dag är en historiskt viktig dag för katolska kyrkan, då påve Franciskus under förmiddagen höll en privat mässa i Vatikanstaten för att hedra de personer som under åren utsatts för övergrepp av kyrkans företrädare.

Under mässan deltog sex personer som fallit offer för pedofiler och den katolska kyrkans överhuvud genomförde även ett tre timmar långt möte möte med dessa i samband med mässan, enligt den italienska dagstidningen La Repubblica.

Syftet med mötet var, enligt tidningen, att kunna ge påven möjlighet att: ”ta emot dessa personer för att lyssna på deras erfarenheter, för att visa att han står dem nära och och för att understryka den nolltolerans som råder gentemot personer som begår dessa brott.”

”Del av större arbete”

Och enligt författaren och ledarskribenten Erik Helmersson, gäst i ”Gomorron”, utgör dagens mässa bara en liten del av ett betydligt större arbete som nu genomförs av påve Franciskus.

– Det är första gången något sånt här görs, så sammantaget visar det att den nya påven vill ta det här på stort allvar, agera, komma vidare och nå större öppenhet och genomföra fler rättegångar för att få bort det här i möjligaste mån. Hade det bara varit en mässa hade det varit en katastrof, men det är ju inte allt som händer. Det är en del i en lång, lång process som har pågått i mer eller mindre ökande skala sedan början av 2000-talet när Boston Globe avslöjade de här skandalerna, och mässan är en liten del av det hela.

”Platt organisation”

Enligt Erik Helmersson är en förklaring till de övergrepp som skett inom den katolska kyran ett slags inbyggt systemfel inom samfundet, vilket lett till att förövarna ofta omplacerats istället för att bestraffats.

– Ett fel som varit är att den katolska kyrkan är en ganska platt organisation. Även om det naturligtvis är väldigt hierarkiskt, så har lokala biskopar väldigt stor makt att lösa problem och komma till rätta med saker inom sina församlingar. Och där har ju vissa av de här biskoparna varit fullständigt inkompetenta. Problemet har också varit att ganska få präster har stått för en väldigt stor del av övergreppen. Biskopen har då fått någon sorts panik, kanske trott sig göra en god gärning och litat på prästerna när de sagt att det inte kommer att hända igen, och då omplacerat prästen till ett nytt distrikt där han kunnat göra om samma sak igen.

Problem förlåta syndaren

Ytterligare en förklaring till att övergreppen inom den katolska kyrkan har kunnat pågå under så många år är istället av mer teologisk natur, enligt Erik Helmersson.

– Vi har ett problem som är mer signifikant för katolska kyrkan och för religiösa samfund i allmänhet och det är det att man tror på någon sorts förlåtelse. Man vill förlåta syndare och en präst som är extremt ångerfull och säger ”Jag ska aldrig ska göra om det här, jag ska försona mig på alla möjliga sätt, nu är jag fri från detta.” Då är det någon sorts kristen grundsyn att förlåta syndaren och det har ju bidragit till att det här har kunnat fortsätta, vilket också är väldigt tragiskt.

”Stort avtryck”

Påve Franciskus har sedan han tillsattes på sitt ämbete visat att han tar problemen på stort allvar och har tillsatt en kommission som sedan årskiftet arbetar med frågan. Och enligt Erik Helmersson har den nye påven redan uträttat mycket.

– Han har gjort ett enormt avtryck till skillnad från sin föregångare som var betydligt mer introvert person som såg mer till kyrkans inre tjänst och teologi. Så den nye påven är verkligen ute vid fronten på alla möjliga sätt, han vill ju visa att det här är något han också tar på stort allvar.

Fakta

Övergrepp inom katolska kyrkan

Övergrepp eller anmälningar om sådana har förekommit i främst Australien, Irland, Schweiz och Tyskland, men även Danmark, Indien, Italien, Kanada, Nederländerna, Norge, Österrike och Sverige.

Flest anklagelser tros ha förts fram i USA. Över 10 000 personer anklagar präster för övergrepp mellan 1950 och 2002. Katolska kyrkan i USA har betalat ut flera miljarder dollar i skadestånd till offer.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.