En kvinna gråter över kroppen av hennes döda bror framför ett sjukhus i staden Aleppo. Foto: Scanpix

FN manas skydda det syriska folket

Uppdaterad
Publicerad

I Syrien trappas våldet upp dag för dag och tiotusentals människor har dödats. Men trots 18 månaders krig är världssamfundet och FN totalt blockerat.

Bilder på hur människor som köar för att köpa bröd sprängs i luften förfärar världen. I dag kom också rapporter om hur Syriska styrkor gripit ett 70-tal personer, bland dem många kvinnor och barn, vid en operation i kuststaden Banias.

När FN i dag hade sitt höstmöte krävde Franrikes president Francois Hollande i sitt tal inför generalförsamlingen att FN ”omedelbart” måste ge det syriska folket ”allt stöd som det ber om” och skydda de områden i Syrien som har övertagits av rebeller.

Syrienkriget

– Den syriska regimen har ingen framtid bland oss, sade Hollande.

USA:s president Barack Obama uppehöll sig också vid konflikten i Syrien vid sitt tal. Han hotade med ”sanktioner och konsekvenser” för Syriens ledare Bashar al-Assad om denne framhärdar med det brutala inbördeskriget.

– Framtiden får inte tillhöra en diktator som massakrerar sitt folk, sade Obama.

”Säkerhetsrådet är förlamat”

Men fortfarande händer ingenting, och ingenting kommer heller att ske efter det här mötet. Det tror Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker. 

Uttalandena är bara ett tecken på hur de olika sidorna positionerar sig i den intressekonflikt som blockerar FN:s handlingsutrymme, menar hon. Västvärlden kräver att regimen lämnar ifrån sig makten, medan länder som Ryssland och Iran stöttar den sittande regeringen.

-Generalsekreteraren vrider sina händer införFN:s totala förlamning inför den slakt på civila som pågår i Syrien. Säkerhetsrådetär förlamat, säger Engberg i SVT:s Aktuellt.

–Säkerhetsrådet är djupt splittrat med väst påena sidan och Ryssland och Kina på den andra. De gick med på flygförbud iLibyen men fick istället se regimskifte och har förhindrat alla meningsfullaåtgärder, säger journalisten Matthew Russel Lee till SVT.

Qatar vill att arabländerna går in

Emiren av Qatar, en av de starkaste supportrarna av oppositionen i Syrien, vill att arabländerna går in i Syrien.

– Säkerhetsrådet misslyckades med att nå en effektiv ståndpunkt. Med tanke på det tycker jag att det är bättre om arabländerna själva intervenerar utifrån sina nationella, humanitära, politiska och militära skyldigheter och gör det som krävs för att stoppa blodbadet, sade shejk Hamad bin Khalifa al-Thani när han talade i FN:s generalförsamling på tisdagen, rapporterar AFP och Reuters.

Katarina Engberg tror dock att det är uteslutet att arabländerna går in militärt i Syrien.

– Vad Qatar kan göra är att ge oppositionen nya typer av vapen. Om man kan utmana regimens luftherravälde skulle det kunna ändra den militära balansen, säger hon.

”Oppositionen är inte splittrad”

I Sverige finns många exilsyrier som på olika sätt arbetar för förändring i hemlandet.

– Vi jobbar jättehårt, samtidigt tappar viibland hoppet. Det som händer i Syrien är katastrof. Det dör barn varje dag, säger Minerva Salem från kommittén ”Stöd den syriskarevolutionen.”

Men omvärlden överdriver oppositionens splittring som en ursäkt för att inte ingripa. Det anser Jaber Zain från Syriens lokala samordningskommitté.

–Man säger att opppositionen är splittrad, attdet inte finns någon riktig politisk representation för revolutionen. Detanvänds som en ursäkt för världens oförmåga att hjälpa det syriska folket attvända den här kampen, säger han till Aktuellt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet