Brittiska Glaxo Smith Klines kontor i Kina. Foto: Scanpix

Läkare mutades med pengar och sex

Uppdaterad
Publicerad

Ett brittiskt läkemedelsföretag ska ha mutat läkare och tjänstemän med både mångmiljardbelopp och sexuella tjänster.

Brittiska läkemedelsjätten Glaxo Smith Kline anklagas för att ha använt omkring 3 miljarder kronor till att muta läkare och tjänstemän.

Polisen uppger att man under ett halvår undersökt företaget. Man har funnit över 700 mellanhänder, bland annat resebolag och andra företag, genom vilka läkemedelsföretaget har slussat ut pengar och andra tjänster til läkare och tjänstemän för att de ska skriva ut just deras mediciner.

Mutorna ska ha getts i form av resor men även sexuella tjänster.

En chef flydde

Fyra kinesiska chefer har gripits. Den brittiske chefen för det kinesiska företaget lämnade Kina den 27 juni och har inte återvänt sedan dess.

– Vi har inte vidtagit några åtgärder för att hindra hans avresa, säger Gao Feng, den polisofficer som leder undersökningen, till Telegraph.

Enligt tidningen Bejing News har de involverade resebolagen använt sig av påhittade möten som krävt att personalen skulle resa. Budgeten för dessa möten har sedan använts till mutor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.