Medling i flygkonflikten har startat

Uppdaterad
Publicerad

Alla parter är nu på plats hos det norska medlingsinstitutet. Ett stort pressuppbåd mötte parterna. Efter att ha fällt många hårda ord om varandra de senaste dagarna har tonen varit mer försiktig i dag. När de skyndade in ville dock ingen ge någon kommentar om vad de förväntar sig av mötet.

Enligt den norske riksmedlaren Nils Dalseide sker medlingen på uppmaning av båda parter i konflikten.

– Bägge parter har bett om medling. Då finns det grund för att sätta igång samtal.

Norwegianstrejken

Piloter får stöd

Enligt Aftenposten får de strejkande piloterna stöd från paraplyorganisationen för pilotfack, IFALPA, som gått ut med ett brev till alla medlemsorganisationer. IFALPA ber sina 100.000 medlemmar i världen att inte att inte ställa upp som personal när Norwegian hyr in plan för att hålla igång flygtrafiken.

Att flygbolaget hyr plan med besättning är ett rött skynke för de norska facken.

– Norwegian kan säga vad de vill, men vi anser att detta är glasklart strejkbryteri som vi kommer att använda alla möjligheter att stoppa, säger Norsk Flygerforbunds ordförande Petter Förde till Aftenposten.

Samtidigt finns gott om piloter i uthyrande företag i världen som inte är fackanslutna.

I och med Medlingen mellan Norwegian och piloternas fackförbund Parat hoppas man nå en lösning på konflikten som hittills berört 100.000.

– Vi inser att vi måste förhandla så att passagerarna kommer i luften igen. Det hoppas vi också att Bjorn Kjos inser, saHans-Erik Skjaeggerud, ordförande för Parat till NRK i morse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norwegianstrejken

Mer i ämnet