Rättegången mot Nasserdine Menni är avslutad i Glasgow High Court i Skottland. Foto: Scanpix.

Menni medskyldig till Stockholmsdåd

Uppdaterad
Publicerad

Skyldig till att ha finansierat terrorism. Det blev juryns besked i målet mot Nasserdine Menni, anklagad för medhjälp i samband med självmordsdådet i centrala Stockholm den 11 december 2010.

Menni friades däremot från åtalet om förberedelse till mord, som skulle ha gällt det okänt antal människor som kunde ha dött av sprängladdningen i självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs ryggsäck.

Juryn meddelade beslutet på fredagseftermiddagen efter två dagars överläggning.

Bombdåd i Stockholm 2010

Kärnan i målet, som pågått i rätten i Glasgow sedan den 30 april, var enligt åtalet de motsvarande 60 000 kronor som Menni skickat till Abdulwahab under 2009-2010. Pengarna skulle finansiera Stockholmsdådet, ansåg åklagaren.

Tackade domaren

Försvaret sade i sitt slutanförande i onsdags att Menni medgav att han använt falska identiteter för att öppna bankkonton, men påpekade att åklagaren, för att Menni skulle kunna dömas, måste lyckas bevisa att Menni visste eller misstänkte vart pengarna han förde över till Abdulwahab gick.

Nasserdine Menni har hela tiden nekat till anklagelserna. När hans bror vittnade sade han att pengarna Menni satte in på Abdulwahabs konto var avsedda för honom. Pengarna skulle skickas till föräldrarna i Algeriet, men brodern ville inte ha dem på sitt konto eftersom han då skulle bli av med sitt socialbidrag.

Efter juryns besked på fredagen vände sig Menni till domaren och ”tackade så mycket för rättvisan i Skottland”, skriver lokala medier.

”Känns tillfredsställande”

Åklagare Agneta Hilding Qvarnström, som ledde den svenska brottsutredningen, säger att det känns tillfredsställande att juryn kom fram till att Menni är skyldig till finansiering av terrordåd.

-Det känns inte helt orimligt med tanke på det material som funnits både hos oss och i Skottland, säger hon till TT.

Dom ska meddelas den 27 augusti.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Stockholm 2010

Mer i ämnet