”Felilnas” profilbild på intenet.

Mexikansk bloggare mördad av drogkartellen

Uppdaterad
Publicerad

Maria Rosario visste att hennes twittrande kunde kosta henne livet. Hon hoppades att hennes anonyma användarnamn ”Felina” skulle förbli det enda Mexikos knarkmaffia kände till om henne.

Maria Rosario var egentligen läkare till yrket, men hon twittrade anonymt under namnet ”Felina”.  Kanske var det viljan att hjälpa andra som öppnade för den parallella karriären som medborgarjournalist i sociala medier.

En kort tid innan Maria Rosario kidnappades fick hon ett hot – postat från ett anonymt twitterkonto känt för sina inlägg till stöd för den mäktiga Gulfkartellen.

Medier

”Vi närmar oss... var försiktig.”

Hennes sista tweet

En vecka efter det olycksbådande hotet på Twitter kidnappades Maria Rosario på väg hem från sitt jobb på sjukhuset. En kort tid därpå fick hennes följare på Twitter veta hennes riktiga identitet.

Det var det sista meddelandet som skickades från kontot ”Felina”:

”Mitt riktiga namn är Maria Rosario del Fuentes Rubio. Jag är läkare. Idag är mitt liv till ända.”

Sista gången Maria Rosario dök upp på Twitter var i ett foto på hennes livlösa kropp, skickat av hennes mördare.

Fler än 9.000 personer följde Rosarios uppdateringar på Twitter. Hon bodde i staden Reynosa i delstaten Tamaulipas i nordöstra Mexiko, bokstavligt talat på tröskeln till USA. Där är våldet mellan de konkurrerande maffiagrupperna som blodigast. Den som kontrollerar knarksmugglingen över gränsen gör stora pengar.

Läkare och medborgarjournalist

Som medborgarjournalist ingick Maia Rosario i ett nätverk av frivilliga och anonyma bloggare på Twitter och Facebook som lägger ut information om knarksyndikatens dåd i Mexiko; de senaste morden, kidnappningar, hot och annat som medborgarna i det våldsdrabbade landet bör känna till.

Deras uppdateringar fungerar ungefär som trafikrapporter, om än med våldsammare innehåll.

Många yrkesjournalister, som tidigare utförde de tjänsterna, har skrämts till tystnad. Åtskilliga reportrar, fotografer och redaktörer har mördats när de skrivit för ingående om Mexikos organiserade brottslighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet