Mexiko planerar polisreform

Publicerad

Mexikos president Enrique Peña Nieto lovar reformer för att förenkla och förbättra landets kaotiska polisväsende. Presidenten är hårt pressad efter den förmodade massakern på 43 lärarstudenter i delstaten Guerrero, där lokal polis med kopplingar till kriminella gäng misstänks vara inblandad, uppger Reuters.

Enligt regeringen lämnades studenterna över till gängmedlemmar av polisen, varpå de ska ha mördats och deras kvarlevor bränts. Demonstrationer har hållits runtom i landet och presidenten och myndigheter har kritiserats hårt.

– Mexiko måste förändras, sade Nieto på torsdagen.

Bland annat lovas ett förslag till en grundlagsändring som låter statliga myndigheter ta över kontrollen över kommuner som infiltrerats av drogkarteller. Dessutom ska landets 1 800 kommunala polisstyrkor upplösas eftersom de ”lätt kan korrumperas av kriminella”, uppger AFP.

Löftet kom samma dag som kvarlevorna efter elva personer som halshuggits funnits dumpade på en väg i Guerrero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.