Foto: TT

MH370:s nedslagsplats inringad

Uppdaterad
Publicerad

Ny data visar att det försvunna planet störtat i den södra korridoren av den södra delen av Indiska Oceanen, enligt malaysiska myndigheter.

Under dagens presskonferens i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur kring det försvunna planet MH370 meddelade landets transportminister Hishammuddin Hussein att ny data från brittiska och franska satelliter lett till att man nu begränsat sökområdet till den södra delen av den södra korridoren i Indiska Oceanen.

Den nya informationen gör att sökarbetet i den norra korridoren nu avbryts, enligt den malaysiske transportministern.

Malaysiskt plan försvann

Dopplereffekt

Den satellitdata som nu analyserats kommer från ett brittiskt satellitföretag som använt sig av så kallad dopplereffekt för att kunna bestämma nedslagsplatsen för det försvunna planet.  

Trots att det malaysiska planets kommunikationssystem stängts av skickades en signal från planet varje timme.

Brittiska satelliter tog emot sju av signalerna, vilket gjort att man kunnat fastställa från vilken vinkel de skickats. På så vis har man kunnat fastslå att planet störtade i den södra delen av Indiska oceanen, enligt Hishammuddin Hussein.

Enligt den malaysiske transportministern utgör arbetet nu framförallt en logistisk och teknisk utmaning för de inblandade.

Söker efter svarta lådan

Ett australiensiskt fartyg beräknas den 5 april anlända till det aktuella sökområdet för att försöka hitta planets svarta låda.

Enligt de malaysiska myndigheterna finns inget hopp om att någon av planets passagerare har överlevt, men landets transportminister betonade under presskonferensen att det är svårt för passagerarnas anhöriga att få ett avslut innan planet hittats.

Han betonade även att man ännu inte kan säga exakt var planet störtade, och att man aldrig tidigare har använt sig av den nu aktuella analysmetoden av satellitdata.

Starka strömmar

Enligt den australiska sjöfartsmyndigheten Amsa befinner sig för närvarande sex kinesiska fartyg nära sökområdet. Även 12 flygplan förväntas delta i sökandet, som återupptas under morgondagen om vädret tillåter.

Ett stort problem under arbetet är de mycket starka havsströmmar som finns i det aktuella området, vilket försvårar arbetet med att identifiera planets nedslagsplats, enligt BBC.

Strömmarna gör att eventuella vrakspillror från planet kan ha flutit i väg i alla riktningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet