Foto: SVT

Michaelas fästman dog av drinken i semesterparadiset

Uppdaterad
Publicerad

Den färgglada och lockande drinken kan vara en dödsfälla. Michaela Pechac såg sin fästman dö av metanolförgiftning efter en drink på en vanlig och populär bar.

Michaela och hennes fästman var på semester på ön Gili Trawangan i Indonesien. En kväll gick de till en bar.

– Han brukade dricka öl men just den här kvällen ville han prova barens mojito, berättar Michaela.

Morgonen efter besöket på baren blev Michaelas fästman snabbt sämre. Kort därefter avled han på en klinik på ön.

– Jag såg honom dö och jag vill verkligen inte att någon annan ska behöva uppleva det. Man vill inte se någon man älskar dö. Det är bland det värsta som kan hända, säger Michaela.

Planerade att gifta sig

Michaela och hennes fästman hade redan levt ihop i många år och planerade att gifta sig, när han plötsligt dog.

– När allt var som värst efter hans död kände jag att jag trots allt ville försöka göra något meningsfullt av hans död, som i sig alltid kommer att kännas meningslös.

Den väg Michaela valde var att göra allt hon kan för att rädda andra, så att inte fler drabbas. Tillsammans med en vän startade hon Facebooksidan A drink to die from där hon samlar information om Indonesien och metanol. Sidan är skriven på engelska för att nå ut internationellt.

– Jag vill upplysa andra. Hade jag och min fästman vetat om att det här sker i Indonesien innan vi åkte dit kanske det som hände aldrig hade hänt, säger Michaela.

Flera som dött

Michaelas fästman, som dog i juni 2012, är bara en av många utländska turister som dött av metanolförgiftning i Indonesien.

Michaelas egna efterforskningar har visat att minst 18 turister dött i landet från 2009 och framåt. De indonesiska myndigheterna har inte kommit med några officiella siffror men för varje turist som dör, dör så klart än fler indonesier.

Två av Hery Situmpols vänner dog av metanolförgiftning efter att ha köpt och druckit vad de trodde var vanlig alkohol.

– När man ser flaskorna ser det ut som om spriten är äkta. Flaskorna har etiketter av kända märken. Men det går inte att lita på innehållet längre. Det kan ha förfalskats av hembrännare i flera led, säger Hery när SVT träffar honom i Jakarta i Indonesien.

Turister varnas

Svenska ambassaden i Jakarta har sedan en tid tillbaka en varningstext på sin sajt riktad till svenska turister på väg till landet. Även en del resebyråer, som till exempel Ticket varnar sina resenärer.

– Det värsta var när jag i efterhand fick klart för mig hur vanligt det är att människor dör av metanolförgiftning i Indonesien. Att det är ett allmänt känt problem och att de som blandar metanol med vanlig alkohol ibland gör det med flit, för att tjäna mer pengar, säger Michaela.

Indonesien har en mycket hög skatt på importerad alkohol och det gör att hembränning och illegala spritfabriker frodas.

– Det känns hemskt att veta att min fästman kanske dog för att någon ville tjäna en tia extra, och därför använde hembränt istället för riktig alkohol. Jag hade så gärna betalat lite extra för drinken och det tror jag att många andra turister också är villiga att göra.

Ingen har gripits

Det gjordes en utredning efter att Michaelas fästman dött men ingen har vare sig gripits eller straffats och det är sällan någon grips berättar Michaela.

Hon säger också att det ofta är den billigaste spriten och drinkarna som är de farligaste. Det är också ofta den spriten som unga turister med liten reskassa helst väljer, något hon starkt varnar för.

– Det är som att spela rysk roulett. Du har inga garantier på att du ska komma hem levande. Allt för att du vill ta dig en drink i solen, och det är det inte värt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.