Foto: AP

Migranter missnöjda med Obamas beslut

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot fem miljoner papperslösa ska få laglig rätt att vistas i USA i tre år, säger president Barack Obama. Men det är inte bara republikanerna som är kritiska mot beslutet. Även migranter tycker att det är ett slag i luften.

Redan 2008 lovade president Barack Obama en översyn av immigrationslagarna. Nu när han lagt fram ett presidentdekretet om att uppemot fem miljoner papperslösa i USA ska få ett tillfälligt arbetstillstånd är det många migranter som uttrycker sin besvikelse.

– Spansktalande röstade på honom och han spelar bara ett spel för dem. Han är kongressens marionett, säger Heriberto som lever som papperslös i delstaten Florida.

Längst ned på listan

Även från akademiskt håll påpekas att beslutet inte påverkar den amerikanska lagstiftningen i grunden, utan att det snarare handlar om en slags prioriteringslista om vilka av de runt 11 miljoner illigala immigranter, som tros uppehålla sig i USA, som ska deporteras.

– Det här är inte en lagstiftning som ändrar lagen i grunden, den förändrar inte reglerna. Den säger bara att vi kan inte jaga alla, så nu måste vi prioritera. Längst ned på den listan finns de som varit länge i landet, som har barn som är amerikanska medborgare och inte har hamnat i klammeri med lagen, säger David Abraham, professor vid University of Miami.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.