EU-mål besvikelse för miljöorganisationer

Uppdaterad
Publicerad

I ett förslag som presenterades av EU-kommissionen i dag skärper EU sina miljömål, men trots det är miljöorganisationerna besvikna.

EU-kommissionen presenterade i dag sina miljömål för Europa fram till 2030, och vill till skillnad från tidigare att två av målen ska vara bindande och inte frivilliga.

Ett av de aktuella miljömålen syftar till att minska utsläppen med 40 procent jämfört med 1990 års nivå. Enligt det andra målet ska miniminivån på förnyelsebar energi sättas till minst 27 procent.

Den nivån gäller dock ett snitt för Europa, vilket innebär att vissa länder kan ha lägre andel förnyelsebar energi om andra har högre.

Besvikelse bland miljövänner

Trots att miljömålen inom EU nu blir bindande är dagens beslut inte tillräckligt omfattande, säger Europaparlamentarikern för miljöpartiet, Isabella Lövin, i en kommentar till SVT.

– Det är en besvikelse.

Ett tredje tidigare föreslaget mål om att även införa bindande energibesparingar uteblir, liksom miljöorganisationernas krav på att förbjuda utvinning av skiffergas, något som kritiseras av Isabella Lövin.

– Man har lyssnat på de länder som vill bromsa utvecklingen mot mer ambitiösa miljömål.

Splittrat EU

Det är inte alla medlemsländer som är positiva till dagens förslag. Bland annat Polen, som är starkt beroende av kolenergi, vill slippa krav på bindande miljömål.

Martin Callanan, Europaparlamentariker för regeringspartiet Tories i Storbritannien, som också önskar en begränsning av miljömålen, uttrycker däremot en viss tillfredställelse med kommissionens förslag.

– Jag uppskattar att nationerna själva i viss mån kan avgöra på vilken nivå de ska lägga sig. Sätter vi för höga mål kommer våra jobb försvinna till länder utanför Europa som struntar i en tvingande miljöpolitik.

Kommissionens förslag ska nu behandlas av Europas regeringar, och från svenskt regeringshåll uttrycket man sig försiktigt positiv.

– Vi kommer stödja EUf-förslaget, men försöka förbättra det som går, eftersom vi tycker ambitionerna är för låga, säger miljöminister Lena Ek till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.