Demokratiaktivister i Hongkong demonstrerar på måndagen 1 september. På plakatet står det ”Centralregeringen bryter löftet”. Foto: TT

Minst 22 demokratiaktivister gripna i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Minst 22 demokratiaktivister har gripits under en serie protester mot en kinesisk tjänsteman i Hongkong. Aktivisterna lovar en ”ny era av civil olydnad” och har hållit vakt utanför tjänstemannen Li Feis tjusiga hotell i staden.

Li Fei, parlamentsledamot och en högt uppsatt medlem av kommunistpartiet, är i Hongkong för att förklara Pekings beslut att inte tillåta öppna nomineringar till Hongkongs högsta ämbeten.

Centralregeringen i Peking har länge lovat att regionens politiske ledare ska få utses i allmänna val, men i helgen meddelade Kina att man kommer att kontrollera nomineringarna. ”Ingen som inte älskar landet... eller som konfronterar centralregeringen ska bli ledare med beslutsrätt”, förklarade Li beslutet.

19 aktivister greps utanför tjänstemannens hotell och tre greps tidigare på dagen, då Li talade och polis använde pepparsprej mot aktivister.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.