En man betraktar förödelsen efter gårdagens bombattacker i Bagdad. Foto: Scanpix

Sorg och ilska i Irak efter bombvåg

Uppdaterad
Publicerad

Ilska och sorg råder i Irak efter ytterligare en våg av bombattentat riktade mot shiamuslimer som tog 70 människoliv igår.

Nio olika attentat utfördes vid kaféer, moskéer, marknader och trafikerade gator i Bagdad på lördagen, och dödade minst 60 människor, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Även platser utanför huvudstaden drabbades. I staden Tuz Khurmato, 17 mil norr om Bagdad, sprängde en självmordsbombare sig själv med en bilbomb som samtidigt dödade tio andra människor och skadade 45, uppger polis- och sjukhuskällor.

Attentaten skedde i samband med att irakierna firade högtiden Eid al-fitr som markerar fastemånaden ramadans slut. Det uppger polis- och sjukhuskällor. Minst 140 personer skadades i attentaten.

Bilbomberna exploderade i områden där det huvudsakligen bor shiamuslimer. Bomberna utlöstes bland annat på kaféer och vid moskéer, platser där många människor samlas för att fira.

Fastemånaden ramadan har i år varit den blodigaste på flera år i Irak, med över 800 dödade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.