Röken stiger över Gaza City efter en israelisk flygattack mot staden. Foto: TT

Missilattack mot flygplatsen i Tel Aviv

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten på Gazaremsan trappas upp ytterligare efter att missiler från Gaza avfyrats mot flygplatsen i Tel Aviv. Samtidigt uppges israeliskt stridsflyg ha bombat 160 mål på Gazaremsan under natten.

På onsdagmorgonen utsattes Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv för missilbeskjutning, och en del av den närliggande staden Herzliya har stängts av, enligt den brittiska dagstidningen The Guardian.

Under natten utsattes även den israeliska staden Hadera, 10 mil från Gaza, för raketbeskjutning från Hamas, enligt BBC. Vid midnatt exploderade en M-302-raket inne i staden, och det är första gången beskjutningen från Gaza når så långt in i Israel.

Väpnade palestinska grupper har även avfyrat raketer mot städerna Jerusalem och Tel Aviv sedan bombflyg dödat minst 28 palestinier och skadat över 150, enligt TT.

Under gårdagsnatten tjöt även varningssirenerna över städerna Tel Aviv och Jerusalem för den första gången sedan det åtta dagar långa Gaza-kriget för 1,5 år sen, enligt Sveriges Radio:s Ekot.

160 bombmål

Samtidigt som de israeliska städerna utsattes för beskjutning bombade israeliskt stridsflyg 160 mål på Gazaremsan under natten, enligt The Guardian.

Israelisk militär meddelade under gårdagen att 40.000 soldater kan inkallas inför en möjlig markoperation, och konvojer med stridsvagnar och andra fordon har flyttats till gränsen mot Gaza.

Enligt Moti Almoz, talesman för den israeliska armén, har man beordrats att slå till med full kraft mot Hamas, uppger israelisk militärradio.

Stigande dödstal

De palestinska dödstalen stiger nu efter de senaste israeliska bombattackerna.

Bland de dödade märks en ledare för al-Quds-brigaderna, den väpnade grenen av Islamiska Jihad, enligt talesmannen för den palestinska räddningstjänsten. Ledaren dödades tillsammans med fem familjemedlemmar i familjens bostad i staden Khan Yunis. Flera barn ska ha funnits bland de dödade och skadade.

Mord tände gnista

De senaste dagarnas våldsamheter är de värsta i området sedan november 2012.

Gnistan som tände de våldsamma upplopp som rasat i de palestinska områdena utgjordes av ett brutalt mord på en 16-årig palestinsk pojke i Jerusalem, ett mord som i sin tur ses som vedergällning för mordet på tre israeliska tonåringar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.