Foto: TT

19 döda vid husras i Kairo

Uppdaterad
Publicerad

Minst 19 personer dog när ett höghus kollapsade i Egyptens huvudstad. Husras är inte ovanliga i landet och beror ofta på undermåliga byggen.

Räddningsarbetet pågår vid det kollapsade åttavåningshuset i Matariya i Kairo. Reuters rapporterar att minst 19 personer hittats döda, men dödssiffran kommer troligen att stiga. Många är fortfarande fast i massorna.

Bilder visar stora grävmaskiner som navigerar på den trånga gatan bland krossade och blodstänkta möbler, kläder, cement och damm.

– Vi hörde knakande och sedan föll allt ihop. En kraftig luftvåg och damm slukade oss, säger en gråtande Ali till lokala medier om raset under natten till tisdagen.

Han berättar också att en man ringde honom och sade att han satt fast i mörkret med sin dotter under bråten. När Ali senare ringde tillbaka svarade mannen inte längre.

”Kunde se sprickor i väggen”

Abeer Ismail, 25 år, är vid ruinen för att leta efter sin svärmor. Hon berättar för AFP att det var tydligt att huset inte var säkert.

– Man kunde se sprickor i väggarna och järn som stack ut ur taket.

Enligt myndigheterna berodde raset troligen på att fastighetsägaren låtit bygga på flera våningar, utan bygglov.

Grannarna vann mot fastighetsägaren i rätten för flera år sedan och denne dömdes att ta bort de olagliga våningarna, något som aldrig genomfördes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.