Misshandlade kor får indierna att välja eko

Publicerad

I Indien, där den hinduiska majoriteten anser att kon är helig, har en chockerande film om vanskötsel inom mejeribranschen rört upp starka känslor på sociala medier, och nu ökar efterfrågan på ekomjölk från glada kossor.

Jag besöker en gård sex timmars bilkörning från Bombay. Gården drivs av två unga män som hoppade av bankkarriärer för att starta företaget Dr Moo, som producerar ekologisk mjölk.

Här får korna inte bara lyssna på klassisk musik när de äter, de får även röra sig fritt i sin inhägnad, och runt halsen har de ett band som registrerar hur de mår.

– Att korna mår bra är helt avgörande för oss, de här korna är helt och hållet bortskämda, säger Raul Jain en av de två mjölkentreprenörerna.

Han kollega, Anmol Trikannand, pekar på en stor gul rulle mitt bland korna där de masserar sig själva. Dessutom är allt foder odlat på gården och är fritt från tillsatser.

Raul berättar att de gått från tio liter till 1.000 liter mjölk om dagen på några månader, för trots att ekologiska produkter ofta är dyrare fördubblas försäljningen varje år i Indien.

Även mjölken helig

Annars finns det kor i såväl städerna som på landsbygden, och för många hinduer är även mjölken nästintill helig. Indien både producerar och konsumerar mest mjölk i världen, men när en djurrättsorganisation visade hur illa kor behandlas på indiska mejerier var det många som slutade köpa sin vanliga mjölk.

– Folk var helt förskräckta. De hade ingen aning om att det är så här kor behandlas nu för tiden, säger Poorva Joshipura som är chef för PETA India.

Enligt Poorva Joshipura hålls korna hårt fastbundna, injiceras med hormoner och transporteras under plågsamma omständigheter till slakt när mjölken sinar. Även kalvarna slaktas eller lämnas att dö.

Slutade köpa mjölk

När indierna insåg att mycket av den mjölk som säljs i vanliga affärer produceras under grymma omständigheter valde vissa att sluta köpa mjölk.

– Folk bryr sig väldigt om hur korna behandlas, säger Raul Jain.

– Det är därför vi aldrig sänder korna till slakt, utan pensionerar dem på en så kallad ”Goshala”.

Medan han visar mig runt berättar han om kunder som börjat dricka mjölk igen efter 20 år för att de nu hittat mjölk som produceras utan att korna far illa.

Just som vi ska åka tillbaka till Bombay föds en liten kalv. Mamman vänder sig om och slickar den ren. Men precis som på vanliga mejerier skiljs kalven från mamman direkt efter födseln.​

Se Malin Mendel Westbergs tv-reportage ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.