Personal från Läkare utan gränser bär ut kroppen av en person som avlidit i ebola i Guekedou i Guinea. Foto: TT

Misstänkt ebolafall i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Den dansk, som arbetat för Läkare utan gränser, och som undersökts för ebola, är inte smittad. Det rapporterar Ritzau. Personen vårdas för närvarande på Hvidovre sjukhus och kommer stanna kvar för observation.

Den aktuella patienten fick feber efter att ha återvänt från Västafrika, enligt Danmarks Radio. Då man misstänkte att det kunde röra sig om ett ebolafall lades personen in, och kommer att få stanna på Hvidovre sjukhus för fortsatt observation.

Ett första blodprov som togs under morgonen visade inga spår på viruset, men då ny forskning visat att det kan ta ett par dygn från de första symptomen till det att sjukdomen kan spåras i blodet, kommer ytterligare prov att tas under morgondagen.

Ebolautbrott

Svaret på det andra blodprovet väntas komma under fredag eftermiddag, och den aktuella patienten hålls därför fortfarande isolerad på sjukhuset.

Arbetade för Läkare utan Gränser

Enligt ett pressmeddelande från Läkare utan Gränser ska patienten i fråga ha varit utsänd på ett uppdrag för organisationens räkning i samband med den pågående ebolaepidemin i området.

Patienten ska efter att ha lämnat Västafrika ha tagit sin temperatur och övervakat sitt allmäna hälsotillstånd. Efter att kroppstemperaturen stigit kontaktades den danska hälsovårdsmyndigheten och Hvidovre sjukhus och en beredskapsplan inleddes.

Blodprovsanalys

Enligt chefen för Hvidovre sjukhus, Torben Mogensen, är det viktigaste i nuläget att kunna konstatera huruvida den aktuella patienten har drabbats av ebola.

– Det viktigaste för oss är att avfärda eller bekräfta diagnosen. Vi kommer nu att ta ett blodprov som sedan skickas till den danska myndigheten Statens serum institut för analys.

Enligt Torben Mogensen väntas de provsvar som kan bekräfta huruvida patienten har drabbats av ebola vara färdiga i kväll.

I väntan på svaren har dock alla försiktighetsåtgärder vidtagits och patienten isolerats, enligt Mogensen.

Den danska hälsovårdsmyndigheten skriver i en kommentar på sin hemsida att man står i kontakt med Hvidovre sjukhus för att få löpande information i fallet.

Andra misstänkta fallet

Det är andra gången en patient med misstänkta ebolasymptom vårdas på Hvidovre sjukhus. För två veckor sedan lades en anställd på Danmarks Radio in med liknande symptom, men i det fallet konstaterades att personen i fråga inte drabbats av viruset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet