Militär uppges ha tagit över polis och myndighetsbyggnader i Lesotho, rapporterar SVT:s Afrikakorrespondent, Johan Ripås. Foto: TT

Misstänkt kuppförsök i Lesotho

Uppdaterad
Publicerad

Militären genomför just nu vad som ser ut att vara ett försök till militärkupp i det lilla kungadömet Lesotho. Regeringsbyggnader och polisstationer har omringats och enligt rapporter har skottlossning förekommit i huvudstaden Maseru.

”Vid fyratiden i morse omringade specialstyrkor presidentens, statsministern och min bostad”, säger Thesele Maseribane, partiledare för Basotho National Party till nyhetsbyrån AFP.

Enligt uppgifter i sydafrikansk media har radiostationer och mobiltelefonnätet i Lesotho störts ut av militären.

Kuppförsök i juni

Lesotho, som är en enklav i Sydafrika drabbades i juni i år av ett försök till militärkupp. Då upplöstes parlamentet och de politiska spänningarna har varit stora i landet sedan dess.

Uppgifterna om vem som ligger bakom militärens kuppförsök är än så länge knapphändiga. Men spekulationer förekommer att det ska vara oppositionspartiet Lesotho Congress Party som iscensatt kuppen.

Sydafrikanska regeringen har ännu under morgonen inte kommenterat situationen i Lesotho.

Sydafrika köper både vatten och elektricitet från Lesotho och tidigare har man meddelat att man inte kommer tolerera odemokratiska maktövertagande i landet. 

Sedan 1966 då Lesotho blev självständigt har flera militärkupper genomförts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.