Misstänkta jihadister gripna i Lyon

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike är på väg att införa lagstiftning som ska stoppa medborgare från att resa utomlands för att strida som jihadister. Enligt myndigheterna har det skett en markant ökning av ”jihadistresor” under året.

Ett centralt inslag i den nya lagstiftningen mot terrorism är reseförbud för personer som misstänks planera att resa utomlands för att delta i terroraktiviteter, krigsförbrytelser eller brott mot mänskligheten samt att delta i terrorgruppers operationer.

Personer som misstänks förbereda resor kan få sina pass och id-kort beslagtagna i ett halvår.

Förslaget har behandlats i nationalförsamlingen och röstades igenom sent i tisdags kväll. Det sker vid en tidpunkt då oron ökar över att allt fler reser från Frankrike för att bli jihadister i Irak och Syrien.

Enligt inrikesminister Bernard Cazeneuve har omkring 930 franska medborgare rest till och från de två krigshärjade länderna nyligen, en ökning med 74 procent på åtta månader.

I juli startade säkerhetstjänsten en satsning för att hejda flödet av jihadister över gränsen.

Ett tillslag gjordes i förorter till Lyon i östra Frankrike i tisdags. Sex personer greps misstänkta för att ha rekryterat jihadister i Frankrike till strider utomlands, uppger en domstolskälla för AFP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.