Foto: TT

Mordet på Nemtsov: Stor belöning utlovas

Uppdaterad
Publicerad

En stor belöning utlovas för information som kan leda till att mordet på oppositionsledaren Boris Nemtsov klaras upp.

– Jag tror inte man kommer att hitta beställaren, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson.

Sannolikheten för att den som har beställt mordet åker fast är försvinnande liten, det anser även Lena Jonson, Rysslandsforskare på Utrikespolitiska institutet.

– Man kanske i bästa fall får tag på den som har utfört brottet. Men beställaren lär man inte komma åt, säger Lena Jonson.

Mordet på Boris Nemtsov

Det är den Statliga utredningskommittén som har utfäst en belöning på tre miljoner rubel, motsvarande omkring 400 000 kronor.

– Egentligen är det konstigt att man ens ska behöva gå ut med en belöning. Den här platsen är så kameraövervakad att det lätt borde gå att se vem mördaren är, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson.

Samtidigt hävdar den myndighet som ansvarar för presidentens säkerhet sagt att deras kameror varit riktade mot Kreml och därför inte fångat mordet på bild.

Elin Jönsson tror inte att den som beställt mordet kommer att hittas.

– Jag tror inte man kommer att hitta beställaren. Däremot kommer man säkert att hitta en mördare men om det är rätt person är en annan sak.

Statsvetare: ”Putin har skapat ett klimat av hat”

Statsvetaren Dimitrij Olesjkin tror inte att det är president Vladimir Putin som beställt mordet på Boris Nemtsov. Däremot anser han att Putin bär en del av skulden på grund av den statliga propagandan.

– Han har skapat ett foster, ett klimat av hat och våld som förr eller senare skulle leda till det som nu har hänt, säger Dimitrij Olesjkin till SVT.

Enligt Olesjkin tyder mordet på en splittring inom den ryska makteliten och målet kan ha varit att minska Putins handlingsutrymme.

– Mordet är illa för Putin, det isolerar honom ytterligare från omvärlden, men det är bra för dem som vill ha ett isolerat Ryssland, som vill ha en järnridå, som inte vill att Putin ska använda sin rationella sida och avbryta sin Ukrainapolitik. Jag tror att mordet stärker den gruppen inom eliten som står nära armén och säkerhetstjänsten, säger han.

Begravs imorgon

Begravningen av Boris Nemtsov äger rum i morgon, tisdag. Regimkritikern Aleksej Navalnyj, som sitter fängslad, har bett en domstol om tillstånd att få närvara vid begravningen.

Enligt radiokanalen Moskvas Eko har Navalnyj dock redan fått avslag på sin begäran.

Ryska medier skriver att mordet har förändrat Ryssland för alltid. Kinesiska Global Times, med nära band till det styrande kommunistpartiet, skriver att händelsen innebär ett hårt slag och sätter ytterligare press på den ryska regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Boris Nemtsov

Mer i ämnet