Angela Merkel har haft en rad telefonsamtal med Putin, men har sagt att hon inte reser till Moskva förrän det finns hopp om lösning. Foto: TT

Sista chansen – annars upptrappat krig

Uppdaterad
Publicerad

När Tysklands och Frankrikes ledare i eftermiddag träffar Rysslands president Vladimir Putin i Kreml i Moskva säger flera att det är sista chansen att återgå till en fredlig lösning i Ukraina. Om Putin inte visar beredskap att backa hotar ett upptrappat krig, som i förlängningen kan utvecklas till ett krig mellan västvärlden och Ryssland.

Besöket i går i Kiev och i dag i Moskva meddelades överraskande, men utvecklingen i östra Ukraina är allvarlig. En offensiv verkar pågå från separatisterna understödda av ryska vapen och soldater och regeringssidans styrkor tycks trängda. Redan har över 5.400 personer dödats i striderna i östra Ukraina och förstörelsen och civila umbäranden är omfattande.

Totalt krig hotar

Frankrikes president Francois Hollande sa i går att vi har ett begränsat krig och att det gäller att undvika totalt krig. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har haft en rad telefonsamtal direkt med den ryske presidenten, men hon har tidigare sagt att hon reser inte direkt till Putin i Moskva förrän det finns hopp om något slags lösning.

Hollande och Merkel har med sig ett förslag till fredsfördrag där Ukrainas territoriella integritet och självständighet betonas samtidigt som lokalt självstyre utlovas för de områden där strider nu pågår.

I München börjar i dag den stora, årliga säkerhetskonferensen.

– Besöket i Moskva är ett sista försök att få en vapenvila att fungera, kommer de tillbaka med tomma händer förvärras läget allvarligt, säger säkerhetskonferensens samordnare Wolfgang Ischinger.

USA berett skicka vapen

Olika EU-länders diplomater, som uttalar sig anonymt i dag, säger att om samtalen misslyckas i dag så utgår de ifrån att USA kommer att börja leverera defensiva vapen som pansarvärnsrobotar till Ukrainas armé. Flera uttrycker skepsis gentemot Vladimir Putin eftersom han tidigare gjort eftergifter för att undvika skärpta ekonomiska sanktioner, men efter en tid har ryska vapen och soldater fortsatt att komma till separatisterna i östra Ukraina. 

Vapenleveranser till Ukraina har västvärlden hittills avstått från, även om Ukrainas armé har fått skyddsvästar, sikten för mörkerseende och liknande utrustning. Vapenleveranser från USA skulle i rysk propaganda ses som en upptrappning och bevis för att det är USA och västvärlden som ligger bakom kriget i Ukraina.

Bildt om krig Ryssland – västvärlden

I tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung FAZ intervjuas i dag förre utrikesministern Carl Bildt (M) inför konferensen och han uttalar sig i varnande ordalag.

– Ett krig mellan västvärlden och Ryssland är tyvärr inte längre otänkbart. Läget är mycket farligt, det handlar inte bara om Ukraina utan om Rysslands och hela Europas framtid, säger Carl Bildt i intervjun. 

– Om Ryssland lyckas destabilisera Ukraina kommer det inte att stanna där, utan hela Europas stabilitet säkerhetssystem hotas, enligt Carl Bildt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.