Mursi svor symbolisk ed

Uppdaterad
Publicerad

Kvällen innan Muhammad Mursi formellt utses till president intog han Tahrirtorget i Kairo. Inför tusentals människor svor han en symbolisk ed till folket.

-Jag är här i dag för att uttrycka min tacksamhet till revolutionärerna, ropade Mursi till den jublande folkmassan.

På lördagen ska Mursi svära presidenteden. En ren formalitet enligt presidenten som sade att den verkliga eden var den han gav åhörarna på Tahrirtorget.

Presidentval i Egypten 2012

-Ni är auktoriteten jag alltid kommer att be om lov, sade Mursi och lovade att ”ingen institution kommer att stå över det egyptiska folket”.

Vanligtvis svärs presidenten in i parlamentet, men eftersom det upplösts ska Mursi i stället svära eden inför författningsdomstolen, något som är kontroversiellt då det är författningsdomstolen som fattat beslutet om parlamentets upplösning.

I elva dagar har demonstranter samlats på torget för att kräva att militären omedelbart överför all makt till en civil regering och river upp det dekret som ger militären stora maktbefogenheter, men begränsar presidentmakten.

Hur mycket makt presidenten får är ännu oklart. I torsdags blev det klart att ledaren för Egyptens militärråd (SCAF), fältmarskalken Hussein Tantawi, blir försvarsminister Mursis regering.

Presidenten lät också tidigare i veckan meddela att han gärna ser att vicepresidentposten ska gå till en kvinna. Han har också sagt att han gärna ser en kopt på posten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Egypten 2012

Mer i ämnet