Anhängare till Brödraskapet vid en demonstration tidigare i månaden. Foto: Scanpix

Muslimska brödraskapet förbjuds – igen

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Kairo har återigen förklarat Muslimska brödraskapet olagligt.

Gruppen förbjuds och all egendom med koppling till Brödraskapet ska tas i beslag.

Redan för några veckor sedan kom domstolsbesked om att den fristående organisation som Brödraskapet registrerade i våras förbjöds.

Oro i Egypten

Det är först de senaste åren som rörelsen överhuvudtaget har kunnat arbeta öppet. I många år fram till den arabiska våren var Brödraskapet underjordiskt.

– Domstolen förbjuder alla aktiviteter av Muslimska brödraskapets organisation, dess fristående organisation, och alla aktiviteter de deltar i och alla grupper som kan hänföras därtill, säger domaren Mohammed al-Sayed enligt Reuters.

Den fristående organisationen, som fritt översatt kallas Muslimska brödraskapets sällskap, har delvis andra ledare än själva Brödraskapet.

Dessutom finns gruppens uttalat politiska gren, Frihets- och rättvise-partiet.

Medier i Kairo beskriver dagens domslut som en eskalering av myndigheternas jakt på Muslimska brödraskapet, vars president Muhammad Mursi störtades av militären i juli.

Domen kan överklagas. Men den kan ge staten en chans att ge sig på Brödraskapets sociala arbete. Liksom i flera andra länder i regionen samlar islamistiska rörelser som Muslimska brödraskapet mycket stöd genom välgörenhet, utbildning och vårdinsatser bland fattiga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Egypten

Mer i ämnet